Predsjednik Srbije

Vučić: Do sada najteži razgovor sa međunarodnim predstavnicima o Kosmetu

  • Извор: АТВ
  • 20.01.2023. 17:31

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas u Beogradu sa predstavnicima "četvorke" i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom imao veoma težak i možda i najteži razgovor koji su imali do sada.

- Imali smo otvorenu i ozbiljnu diskusiju, ono oko čega smo saglasni, jeste da zamrznuti konflikt nije rješenje, jer je samo pitanje trenutka kada će neko da ga odmrzne i kada će neodgovni pojedinci da uruše mir cijelog Zapadnog Balkana - istakao je Vučić.

Istakao je da je kao predsjednik Srbije danas nedvosmisleno bio suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred Srbiju ako se ne bi usaglasili sa predloženim planom za KiM.

- Pod tim uslovima tražili smo od četvroke i Lajčaka - predstavnika SAD, Njemačke, Francuske i Italije, da pomognu svima nama u prevazilaženju turbulencija sa kojima se suočavamo na KiM. I smatramo da je krajnje vrijeme da se formira ZSO koja je ne samo obećana već i potpisana prije 10 godina. To je pitanje hitnosti, jer tek poslije toga je moguć razgovor i povratak u institucije i kakva takva normalizacija situacije - poručio je Vučić.