Предсједник Србије

Вучић: Инсистирање на резолуцији о Сребреници због правних посљедица

  • Извор: СРНА
  • 31.03.2024. 14:41

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да поједини инсистирају на доношењу нове резолуције о Сребреници због правно-политичких посљедица тог документа, а не признања да се тамо догодио страшан злочин и приказивања жаљења и људскости.

Вучић је поручио министру иностраних послова у Савјету министара Елмедину Конаковићу, који му је сугерисао да подржи доношење резолуције о Сребреници у УН "ако мисли добро Србији и тако искаже људскост", да је он то већ одавно учинио и због тога био линчован.

- Неће бити да је до људскости. Биће да ви на томе инсистирате због правних и политичких консеквенци. Није питање тог признавања да се догодио страшан злочин, није то питање показивање жаљења, људскости или било чега другог - већ онога што послије тога треба да слиједи - рекао је Вучић новинарима након што је са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком обишао јединице Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране на Аеродрому Батајница.

Он је нагласио да њему није проблем ни да покаже људскост, ни да се поклони жртвама бошњачког народа.

- То сам учинио, није ми проблем да искажем саучешће свим породицама трагично убијених Бошњака. Њима је то страшан проблем, јер никада то нису урадили на стратишту српског народа, било на територији Републике Српске, Федерације БиХ или Србије, јер ваљда Срби нису нигдје убијани - рекао је Вучић.

Он је нагласио да воли бошњачки народ, али да годинама слуша њихове лажи да је пуцао снајпером и убијао људе у Сарајеву.

- Џабе је да ви будалама говорите какви су лажови. Лагаће док је свијета и вијека, али хоћу да кажем - када неко покаже људскост онда га дочекате тако што га линчујете. Неће бити да је до људскости - поручио је Вучић.

Говорећи о најави премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија да ће поднијети тужбу против Србије за наводни геноцид, Вучић је рекао да то може учинити неко други у његово име јер Косово нема никакав легитимитет, али да је то претешко политичко питање.

Он је оцијенио да је Куртијева пријетња посљедица оног што су урадили Савјет Европе и извјестилац за Косово Дора Бакојани.

- Управо сада пријети због Савјета Европе и онога што су му западне земље омогућиле да уђе у Савјет Европе. Он ће користити институције Савјета Европе да преко њих подиже тужбене захтјеве против Србије и то је дио плана за притисак и нападе на српски народ и Србију о коме сам говорио. То су ствари које смо знали, показали народу - рекао је Вучић.

Вучић је током обиласка јединица РВ и ПВО у Батајници рекао и да би други пут требало срушити све непознате и ненајављене летјелице које се нађу у ваздушном простору Србије као што је јуче био случај.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.