Predsjednik Srbije

Vučić: Neko mali se drznuo da kaže istinu

  • Izvor: Srna
  • 22.09.2022.21:36

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je njegov govor pred Generalnom skupštinom UN izazvao pažnju zato što se neko mali drznuo da kaže istinu.

"Sinoć su mi prišli šefovi misija nekih od najvažnijih zemalja svijeta da mi čestitaju na hrabrosti i kažu da to nisu čuli u posljednjih 10 godina. Mnogi ljudi u svijetu su rekli da je to ono što su željeli da čuju", rekao je Vučić novinarima iz Srbije u Njujorku, komentarišući to što je njegov govor pred Generalnom skupštinom UN bio dvostruko gledaniji nego nastup ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Vučić je ocijenio da je Srbija pokvarila narativ zapadnog jedinstva u borbi za teritorijalni integritet, jer je podsjetila neke da se nisu zalagali za te principe i Povelju UN prije nekoliko godina kada je riječ o Srbiji.

"Zato će ići da se što brže rješava kosovski čvor. Po tom pitanju neće nam biti nimalo lako", rekao je Vučić.

Povodom dokumenta kojim se predlaže zapadno "rješenje" za Kosovo, koji je stigao od njemačkih i francuskih pregovarača, a čije postojanje Brisel negira, Vučić je ponovio da nije htio da primi taj papir.

On je dodao i da ne zna kakav je novi paket sankcija za Rusiju koji su najavili zvaničnici EU, i da će vidjeti da li će to imati veze sa Srbijom, kao što je bio paket za rusku naftu.

Vučić je napomenuo da je važno da Srbija čuva svoju poziciju nezavisnosti, samostalnosti i dobre odnose sa svima, ali da geopolitička situacija ide "u kanal" i da će Srbija gledati da preživi.

"Ne vidim na vidiku ništa lijepo da se dešava", rekao je Vučić.

On je istakao da je na marginama Generalne skupštine imao značajne razgovore sa svjetskim zvaničnicima, među kojima sa savjetnikom američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Džejkom Salivenom, kojem je iznio stavove Srbije i razgovarao o ekonomiji i svim važnim političkim pitanjima, regionu, Kosovu, energetskim projektima, jačanju ekonomske saradnje Srbije i SAD.

"Kada je razgovor otvoren i iskren mora da donese neku dobrobit", rekao je Vučić i dodao da je Saliven budućnost američke politike i da odlučuje o ključnim pitanjima svijeta.

Vučić je dodao da mu predstoji još mnogo sastanaka sa zvaničnicima, te da sutra uveče po srpskom vremenu završava sastanke u Njujorku.