Предсједник Србије

Вучић о резолуцији о Сребреници: Американци ћуте јер знају да смо у праву

  • Извор: Агенције
  • 29.04.2024. 19:10

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је у обраћању нацији да резултат гласања о резолуцији о Сребреници неће бити понижавајући за српски народ и да је та "утакмица" веома неизвјесна.

Вучић је рекао да очекује да ће 9. маја бити сједница Савјета безбједности УН о резолуцији о Сребреници, а гласање у Генералној скупштини у недјељи између 11. и 16. маја.

"За резолуцију о геноциду у Руанди није била довољна сагласност народа у Руанди већ је била потребна сагласност тог континента. Тада се Афричка унија појавила са једногласном одлуком. Провели су унутар земље консултације, широке регионалне консултације. А да чујете какав је овдје примјер. Ми први пут сазнајемо 26. марта и то од наших њемачких партнера да они то спремају већ осам мјесеци. Ми смо први сусједи, неко чији припадници су 32 одсто БиХ. Моје питање за наше америчке партнере је: Зашто дозвољавате овакво кршење Дејтонског споразума?“, пита Вучић.

Додао је да се ради о бруталном кршењу Дејтонског споразума и зато су се Американци повукли.

"Ћуте јер знају да смо у праву, а остале су пустили да говоре глупости“, додао је.

Вучић: Дајемо све од себе да спријечимо чланство Приштине у Савјету Европе

Вучић: Дајемо све од себе да спријечимо чланство Приштине у Савјету Европе

Каже да би Срби били довољно добри када би погнули главу и пустили да их ударају мотком по глави, а онда би било потребно и да кажу да им се то свиђа. Додаје да је он донио одлуку да иде у Њујорк.

"Разговарао сам са 22 предсједника и премијера широм свијета, са шест званичника УН и са представницима укупно 111 земаља у УН. Наставио сам то да радим данас и наставићу то да радим сваки дан зато што сам добро знао шта је намјера оних који су подносиоци Резолуције, како Нијемаца, тако и оних из Сарајева који су дочекали 'испод тиха' да то подрже“, казао је Вучић.

Додаје да нема проблем да буде изложен линчу јер хоће да спријечи да се догађају ратови у будућности због нечије неодговорне политике.

"Нису они тражили да неки Вучић погне главу у Сребреници или положи цвијет, они траже правне и политичке консеквенце“, рекао је он.

Истиче да ће ово бити прва резолуција која ће бити донијета прегласавањем, без консензуса.

Ево у колико часова ће Савјет безбједности расправљати о БиХ

Ево у колико часова ће Савјет безбједности расправљати о БиХ

"Неки хоће да покрију своје ћутање о Гази и нерјешавање проблема свугдје у свијету, а да укажу муслиманима да су Срби кривци за све. Многе исламске земље су то одлично разумјеле и томе ће се супротставити, као и многи други“, рекао је он.

Истиче да резултати неће бити понижавајући за Србију и српски народ.

"Више од 100 земаља је исказало поштовање нашој земљи и одлучно разумију шта се збива. Друга ствар је да ли неко под притиском смије другачије да се изјасни. Нема много слободних земаља у свијету као што је Србија“, рекао је Вучић.

Додаје да се ради о синхронизованој акцији најмоћнијих европских сила да Србији задају коначни политички ударац.

"Нису очекивали да ће Србија да се усправно супротстави и да никоме не дозволи да је баци на под“, рекао је он.

Истакао је да је имао дуг разговор са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком.

Амиџић: Мушкарци из опозиције да уче од Цвијановићеве; Радује ме што ће се обратити у Њујорку

Амиџић: Мушкарци из опозиције да уче од Цвијановићеве; Радује ме што ће се обратити у Њујорку

"Он је тражио од мене да помјеримо Васкршњи сабор на тренутак да бисмо могли да заједнички резонујемо, рационализујемо и доносимо рационалне одлуке послије доношења резолуције о Сребреници. Ја сам то прихватио“, изјавио је Вучић.

Истакао је да је став Републике Србије познат.

"Србија признаје БиХ и њен територијални интегритет и територијални интегритет Републике Српске и тражи поштовање Дејтона", рекао је Вучић и још једном питао америчке "партнере" зашто подржавају кршење "Дејтона".

Очекује да ће 9. маја бити сједница СБ УН о резолуцији о Сребреници, а гласање у Генералној скупштини у недјељи између 11. и 16. маја. Раније је најављено да ће гласање Савјета министара Савјета Европе гласати 16. маја о пријему Приштине у ту организацију.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок