Predsjednik Srbije

Vučić objasnio zašto nije potpisao Implementacioni aneks

  • Извор: СРНА
  • 19.03.2023. 12:37

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je danas da je uvođenje odredbe o prioritetnom formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) u Implementacioni aneks sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine velika promjena u odnosu na dosadašnju praksu u dijalogu dvije strane koji se odvija pod okriljem EU.

Vučić je u obraćanju javnosti o jučerašnjim pregovorima u Ohridu objasnio da je njihova najvažnija tekovina to što se u Aneksu izričito navodi da ZSO mora da se formira u skladu sa prethodno postignutim sporazumima.

Prema njegovoj ocjeni, to pokazuje da Beograd više ne zavisi samo od Prištine, već i od onoga što će i sam uraditi i Srbima na Kosovu i Metohiji, a naročito južno od Ibra, koji žive u getima, obezbijediti insitucionalni okvir da se njihov život promijeni nabolje.

Pročitavši tačke Aneksa, Vučić je naglasio da se u Ohridu nije pregovaralo o planu njemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsjednika Emanuela Makrona, već o sasvim novom, koji su on i pregovarački tim dobili preksinoć uoči puta u Ohrid.

"Za nas se promijenilo to što sada znamo da će od onoga što budemo radili zavisiti i naš evropski put. Ko god hoće, može sutra da kaže da nije zaintersovan za to. Ali, ja jesam, ne zato što mislim da je sve tamo mnogo lijepo i pametno, već zato što moram da vodim računa o državi i njenim interesima", rekao je Vučić.

On smatra da je pregovarački tim u Ohridu u datim okolnostima napravio dobre stvari za Srbiju i region i da je usvojeni dokument bolji od onoga kome su se nadali.

Međutim, kako je rekao, Aneks nije želio da potpiše, jer bi time, kako je objasnio, proizveo obavezu da Srbija prizna (samoproglašeno) Kosovo pošto bi kao međunarodno priznata država potpisala sporazum sa "republikom Kosovo", koja to nije.

"Mi ćemo da implementiramo najveći dio stvari, ali nećemo primjeniti ništa što se tiče defakto i dejure priznanja i članstva Kosova u Ujedinjenim nacijama", istakao je Vučić.

Srbija je, kako je objasnio, pristankom na Aneks dobila na vremenu i izbjegla da se suoči sa štetom, koja je istaknuta u dokumentu iz Ohrida kroz formulaciju da odbijanje implementacionog plana može da ima direktne posljedice po pitanju pristupanja EU i po pitanju finansijskog dijela.

Vučić je najavio da će narednih dana razgovarati sa predstavnicima Srba na Kosovu i Metohiji i da će do juna posjetiti srpski narod na tom prostoru i u razgovoru sa ljudima vidjeti šta još država može da uradi za njih.

Evropska unija je noćas objavila tekst "Implementacionog aneksa Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije", a više o tome možete čitati na OVOM LINKU.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.