Predsjednik Srbije

Vučić: Siguran sam da Srbija neće uskoro postati dio EU

  • Извор: Танјуг
  • 19.01.2023. 17:29

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas na panelu u okviru Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu da je siguran da Srbija neće uskoro postati dio EU i da je pomalo pesimista kada je pitanje mogućnosti ulaska u EU, kao i da je popularnost i povjerenje u regionu prema EU opalo.

- Јesam pomalo pesimista, kada je u pitanju mogućnost ulaska Srbije u EU u relativno skorijem periodu. Ne samo Srbije već i svih ostali u regionu. Pregovaramo, ali vidjećemo. Imamo različita viđenja sa EU - rekao je Vučić na panelu "Širenje evropskog horizonta".

Dodaje da je Srbija na ekonomskom planu napredovala posljednjih godina, i da je urađeno dosta na unapređivanju vladavinu prava.

- Imali smo dobar ekonomski rast u posljednje tri godine. Srbija je bila među četiri zemlje koja su imale najveći rast u Evropi. Pitanje je kako nastaviti sa sličnim ili većim rastom, i uradimo druge stvari - naglasio je predsjednik Srbije.

Kako je rekao, "nema velikih snova" kada je ulazak u EU u pitanju.

- U pravu ste, nismo entuzijastični kao što smo ranije bili, a na neki način ni EU nije puna entuzijatma kada smo mi u pitanju. To su činjenice, i svi brojevi EU pokazuju, a ja pratim brojeve u regionu, da popularnost EU opada u regionu. U Sjevernoj Makedoniji i Srbiji posebno, čak Crnoj Gori - istakao je Vučić.

Vučić je ocijenio i da je to očekivano, zbog različitog nivoa političkih pritiska, za Srbiju oko Kosova i Metohije, za Sjevernu Makedoniju zbog nacionalnog identiteta.

- Potrebno je da imamo racionalni pogled. Učinićemo sve da iznesemo teške reforme pravosuđa, i dobili smo dobre ocjene od Venecijanske komisije juče i prekjuče, od Savjeta Evrope i EU takođe i to je dobro - dodao je Vučić.

Vučić je rekao da ne zna da li ćemo biti dio EU sutra ili prekosutra, ali da zna da Srbija neće brzo postati članica EU. Na pitanje da li će se Srbija ikada pridružiti EU zbog neusaglašenog stava prema Rusiji i ratu u Ukrajini, Vučić odgovara:

- Mi poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, ali poštujemo i naš teritorijalni integritet. Krim je dio Ukrajine, Donbas je dio Ukrajine i mi nećemo mijenjati naš stav. Srbija poštuje svaku rezoluciju UN i njenu povelju, ali neke velike sile ne poštuju ni povelju ni Rezoluciju 1244 SB UN kada se priča o srpskom teritorijalnom integritetu - rekao je Vučić i dodao da smatra da sankcije ne dovode do rješenja, jer je i Srbija trpila sankcije deset godina.

Na novinarsko pitanje da li je Putin ratni zločinac, Vučić je odgovorio da on nije analitičar, ali, kako kaže, mnogo evropskih zvaničnika posjetilo je Moskvu od početka rata i nisu ga obavijestili o čemu su tamo razgovarali, dok njega stalno pitaju o čemu je razgovarao s bilo kojim ruskim zvaničnikom. Vučić je rekao da je poslednji put s Putinom razgovarao o gasu.

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија: Досије

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.