Predsjednik Srbije

Vučić: Zašto u Berlin ide Zvizdić, a ne Dodik?

  • 29.04.2019.08:53

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, uoči sastanka o zapadnom Balkanu u Berlinu, da čudan izbor učesnika i format tog skupa ukazuju na to da će jedino Srbija tamo biti protiv nezavisnosti Kosova.

On je napomenuo da su organizatori pozvali predsjedavajućeg Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denisa Zvizdića, a ne predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji ima legitimitet. 

Vučić je podsjetio da je Dodik na proteklim izborima imao najviše glasova od svih kandidata za članove Predsjedništva BiH. 

On je ukazao da je na sastanak u Berlin pozvan i premijer Slovenije Marjan Šarec, a nije premijer Rumunije Vjorika Dančila. 

Vučić pita i zašto je pozvan premijer Hrvatske Andrej Plenković, a ne, na primjer, premijer Bugarske Bojko Borisov. 

"Sa ovakvim izborom, jasno je da će naša delegacija biti jedina koja će govoriti protiv nezavisnosti Kosova, ali je naše da se borimo za našu zemlju", rekao je Vučić za Televiziju "Pink". 

On je naveo da će na sastanku u Berlinu biti riječi i o budućnosti evrointegracija, te istakao da su premijeri Grčke, Rumunije i Bugarske - Aleksis Cipras, Vjorika Dančila i Bojko Borisov uputili pismo njemačkom kancelaru Angeli Merkel i predsjedniku Francuske Emanuelu Makronu u kojem traže da Srbija ide brže ka EU. 

Vučić je dodao da je u zapadnoevropskim zemljama došlo do "zamora proširenjem", ali da se nada da će biti i pozitivnih signala. 

Prema njegovim riječima, cilj današnjeg sastanka u Berlinu biće smirivanje strasti. 

"Verujem u snagu kancelarke Merkel, bez obzira na to što imamo različite stavove o Kosovu i Metohiji. Lično joj veoma verujem", rekao je Vučić i dodao da je i Makron, koji je sa Merkelovom sazvao sastanak, veoma sposoban i ozbiljan. 

Vučić je najavio da će Makron 16. jula posjetiti Srbiju. 

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji uputilo je otvoreno pismo Vučiću sa molbom da se prilikom današnjeg sastanka u Berlinu ne rukuje sa premijerom samoproglašenog Kosova Ramušom Haradinajem koga smatraju zločincem i odgovornim za smrt najmilijih. 

"Predsedniče Vučiću, molimo Vas, nemojte da se rukujeta sa Haradinajem zbog kosmetskih žrtava", apelovale su porodice. 

Merkelova i Makron organizovaće danas u Berlinu sastanak na koji su pozvani predstavnici zemalja zapadnog Balkana, kao i Hrvatske, Slovenije, te Evropske komisije, a glavna tema razgovora trebalo bi da budu stabilnost i razvoj zapadnog Balkana. 

Na sastanak su, između ostalih, pozvani i predsjednik i premijer samoproglašenog Kosova Hašim Tači i Ramuš Haradinaj. 

Njemačka i Francuska su pokretači berlinskog procesa, koji je počeo 2014. godine s ciljem stabilizacije bezbjednosti i poboljšanja političkih i ekonomskih odnosa među zemljama zapadnog Balkana - Albanijom, BiH, Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom i Srbijom.