ATV

Tribina u Beogradu

Vujović: Dodik beskompromisan u odbrani srpskih interesa

 • 23.05.2019. 17:11

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, odlučnošću i beskompromisnošću u odbrani srpskih interesa, stvara protivtezu namjerama Sarajeva da od BiH napravi unitaristički projekat i sprečava da BiH postane žrtva nerealnih ambicija bošnjačke političke elite, rekao je danas u Beogradu urednik portala "Novi standard" Aleksandar Vujović.

"Dodik sprječava da političke elite destabilizuju zemlju", naglasio je Vujović na tribini "Šta BiH čini (ne)mogućom državom?", koju su organizovali Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i Portal "Sve o Srpskoj". 

On je rekao da BiH danas praktično funkcioniše kao strani protektorat, te odbacio kritike Sarajeva i dijelova međunarodne zajednice da su Republika Srpska i Dodik najveći krivci za političku nefunkcionalost BiH. 

"Nekome može zvučati paradoksalno, ali smatram da je Dodik zapravo zaslužan za to što u BiH postoji kakva-takva funkcionalnost", istakao je Vujović. 

Profesor beogradskog Filozofskog fakulteta Slobodan Antonić rekao je da najveću opasnost za BiH predstavlja bošnjački nacionalizam. 

"Takav nacionalizam izaziva reagovanje pre svega srpskog, ali i hrvatskog naroda u BiH", naveo je Antonić. 

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da je BiH pravnim nasiljem u kontinuitetu postala zemlja pravne nesigurnosti u skoro svim oblastima, posebno na nivou zajedničkih organa. 

Cicović je naveo da se na nivou zajedničkih organa BiH, uz podršku visokog predstavnika i određenih krugova takozvane međunarodne zajednice, oduzimaju i otimaju nadležnosti Republici Srpskoj. 

"BiH je jedino moguća država - rekli smo to više puta - samo u striktnom poštovanju i dosljednoj primjeni Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je toliko jasan da da mu nije potreban nijedan visoki predstavnik kao pomoć u njegovom tumačenju i sprovođenju", naglasio je Cicović. 

O temi "Okrenutost Zapadu čini BiH nemogućom državom" govorio je predstavnik beogradskog Instituta za međunarodnu politiku i privredu Dušan Proroković, koji smatra da insistiranje na prozapadnom diskursu više nije dio rješenja, već dio problema u BiH. 

"Da bi se BiH očuvala neophodno je da se odgurne od evroatlantskog uticaja i potraži saveznike na drugoj strani", rekao je Proroković. 

O temi "Dejtonska garancija spoljnih granica BiH" govorio je akademik Darko Tanasković, koji smatra da jedino Dejtonski mirovni sporazum, ako se primjenjuje u izvornom smislu, garantuje spoljne granice BiH. 

Na tribini su učestvovali i politikolog Aleksandar Pavić i univerzitetski profesor Nenad Kecmanović.

 • 20:45 Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  Putopisna avantura sa potpisom Banjalučanina Roberta Dacešina.

 • 21:15 Еmisija: Ćirilica

  Autorska emisija Milomira Marića.

 • 23:45 Muzzik top 20

  Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

 • 01:15 Noćni program

  Noćni program