Brza pruga

Za dlaku izbjegnuta tragedija: Prelazila preko šina dok je brzi voz jurio 200 na sat

  • Извор: Блиц
  • 01.05.2022. 17:50

Nakon pukom srećom izbjegnute tragedije u Tošinom bunaru "Infrastruktura željeznice Srbije" ponovo upozorava i apeluje: Ne prelazite preko kolosjeka brze pruge Beograd - Novi Sad za 200 km/sat, kako ne biste nastradali i ugrozili voz i putnike.

“Infrastruktura željeznice Srbije” oglasila se poslije incidenta od prije dva dana kada je jedna žena prelazila prugu na stanici Tošin bunar i kada su je jedva spasli da je ne udari brzi voz.

„U željezničkom stajalištu Tošin bunar, u Beogradu, u petak je sačuvan život jedne žene, samo zahvaljujući prisebnosti i brzoj reakciji prisutnih osoba. Naime, jedna ženska osoba krenula je da prelazi preko kolosjeka u Tošinom bunaru sa torbom u rukama, ali nije mogla da se popne na peron i drugi ljudi pomogli su joj da se skloni sa pruge svega nekoliko sekundi prije nego što je naišao brzi voz “Soko”, koji između Beograda i Novog Sada saobraća brzinom od 200 kilometara na sat. Ovaj slučaj zabilježile su sigurnosne kamere“, navode iz “Infrasatrukture željeznice Srbije”.

Na sreću, ova žena je preživjela, ali se ovakve situacije gotovo po pravilu završavaju tragično i neko nastrada, piše Kurir.

„'Infrastruktura željeznice Srbije' zato još jednom upozorava da se pruga prelazi samo na mjestima gdje je to omogućeno i dozvoljeno, kako bi se sačuvali ljudski životi i bezbjednost željezničkog saobraćaja. Ovo posebno važi za brzu prugu Beograd – Novi Sad, gdje vozovi saobraćaju velikom brzinom i gdje nisu predviđena nikakva ukrštanja pruge i puta, niti bilo kakva nepredviđena zaustavljanja voza tokom vožnje. Voz koji saobraća brzinom od 200 km/sat ne može trenutno da se zaustavi čak i kada mašinovođa opazi nekoga na pruzi, niti može da skrene sa pruge. Osobe koje na ovaj način nepromišljeno i neodgovorno krenu da prelaze preko šina gotovo uvijek poginu na licu mjesta. Da ne govorimo o tome da to može pri velikoj brzini da se ugrozi i bezbjednost putničkog voza i svih putnika u njemu“, kaže se u saopštenju, u kome se dodaje:

„Zato je neshvatljivo da bilo ko pokušava da pređe preko šina, rizikujući na taj način svoj i živote putnika u vozu koji juri 200 km/sat, a da svojim bližnjima nanese nenadoknadiv gubitak. Zbog nekoliko sekundi ili minuta žurbe, na ovaj način gube se ljudski životi. Nema i ne smije da postoji razlog zbog koga će bilo ko da prelazi preko brze pruge i tako izgubi svoj život“, dodaju.

Kako pojašnjavaju, brza pruga Beograd – Novi Sad velikim dijelom je ograđena, izgrađeno je preko 100 objekata (podvožnjaci, nadvožnjaci, vijadukti, galerije, pothodnici, propusti) kako bi se izbjegla ukrštanja pruge i puta, postavljen je video nadzor duž cijele dionice, a pojačano je i fizičko-tehničko obezbjeđenje. 

„Sve što je moglo da se uradi kako bi se očuvala bezbjednost i sačuvali ljudski životi na brzoj pruzi urađeno je. Međutim, samo ako svi poštuju upozorenja duž pruge, ukoliko ne prelaze kolosjeke gdje to nije dozvoljeno, ukoliko ne ugrožavaju sebe i druge pokušavajući da umjesto pothodnikom samo pretrče preko šina, možemo zajedno da sačuvamo ljudske živote“, nastavlja se u saopštenju.

“Infrastruktura železnice Srbije“ zato ponovo upozorava, apeluje i moli da se svi pridržavaju propisa, posebno na brzoj pruzi, da se ne prelazi i ne pretrčava preko šina, da se poštuju oznake duž pruge, da se brza pruga prelazi kroz pothodnike, podvožanje ili nadvožnjake, i da ni jedna žurba, ni jedan razlog ne budu preči od vaših života. 

„Samo na taj način možemo zajedno sačuvati ljudske živote i bezbjednost željezničkog saobraćaja na brzoj pruzi između Beograda i Novog Sada“, zaključuje se u saopštenju. 

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.