Pokret Levijatan

"Zaštita životinja" paravan za ultradesničarsko djelovanje

  • 13.05.2020.19:50

Snimka grubog premlaćivanja i zlostavljanja pasa u Dalmatinskoj zagori zgrozila je javnost, no popularni i po mnogočemu kontroverzni pokret Levijatan, odnosno njegova hrvatska "ispostava", otišla je korak dalje.

Došli su do zlostavljača te su ga natjerali da im prizna što je učinio, a njegovu izjavu su snimili. Nije ovo prvi put da se Levijatan koristi metodama koje su na ivici zakona. Iako ih mediji veličaju kao zaštitnike životinja, njihova prošlost, ali i današnji stavovi nekih članova, daleko su od modela uzornih građana.

Od maskiranih zaštitnika do registrovanog udruženja

Maskirani, opasni i istetovirani Srbi, osvetnici životinja, beskompromisni pravednici, nježni grubijani – tek su neki od opisa aktivista za životinje okupljenih oko pokreta Levijatan, koji je osnovan, kako piše na njihovoj službenoj stranici, spontanim okupljanjem 2015. godine u Beogradu. Kršni momci istetoviranih ruku i s fantomkama na glavama koji spašavaju zlostavljane životinje, a zlostavljačima poručuju: "Ne diraj životinje, naći ćemo te", vrlo brzo su privukli pozornost medija i pokupili simpatije javnosti.

Njihov osnivač i članovi izašli su iz anonimnosti, grupa je registrirana kao udruženje a nedavno su osnovali i hrvatsko predstavništvo. Uprkos tome što im nasilje nije strano i što ih beogradski mediji povezuju s podzemljem, a njihov osnivač Pavle Bihali deklarisani je ultradesničar, Levijatan uživa ogromnu podršku javnosti, barem ako je suditi po njihovoj stranici na Facebooku koja ima više od 160 hiljada pratilaca.

Ipak, vođe grupe Pavle Bihali i Aleksandar Buhanac, nakon što ih je policija na zahtjev tamošnjeg tužiteljstva istraživala od prošle godine, privedeni su u srijedu zbog internetskih prijetnji jednom azilu za pse. Nježni prema nemoćnima, grubi prema onima koji zlostavljaju slabije - kratak je opis njihovog djelovanja utjelovljenog u već spomenutom Pavlu, najistaknutijem članu pokreta.

Ljubitelj čivava, Zemunskog klana i "arkanovaca"

Na jednoj fotografiji Bihali, mladić izbrijane kose i istetoviranih mišićavih ruku, nježno drži malu čivavu, svog ljubimca Dona, kojeg je, kako piše, uzeo iz divlje uzgajivačnice "mrtvog bolesnog" i pretvorio ga u zdravog psa. Na prvi pogled nije teško shvatiti zašto je upravo on omiljeni predstavnik ove skupine, no detaljniji pregled njegova profila na Facebooku i njegove izjave ipak otkrivaju nešto drugačiju sliku.

Pokazuje to i fotografija na kojoj nosi majicu s likom Luke Bojovića, šefa Zemunskog klana i bivšeg pripadnika Srpske dobrovoljačke garde te saradnika kriminalca Željka Ražnatovića Arkana. I izrazi saučešća koje je objavio nakon ubistva njegovog brata Nikole Bojovića takođe otkrivaju bliske odnose s ovom obitelji. 

Na naslovnoj fotografiji njegovog Facebook profila, uz spomenutog Bojovića, još je jedan "arkanovac" – Rade Rakonjac, Arkanov kum i tjelohranitelj te pukovnik Srpske dobrovoljačke garde. 

Uz to, među fotografijama koje objavljuje Bihali, mogu se pronaći i one na kojima su Milorad Ulemek Legija i njegove Crvene beretke, odnosno Jedinica za specijalne operacije (JSO) odgovorna za niz ratnih zločina i ubistava na području bivše Jugoslavije.

Bihaliju nije dalek ni srpski rakovički klan poznat po trgovini drogom i pljačkama. Krajem avgusta kad je njihov tadašnji vođa Nebojša Stojković Stojke propucan u Barceloni, Bihali je stavio njegovu fotografiju kao svoju profilnu sliku.

Blizak neonacističkim bajkerskim grupama

Na profilnoj fotografiji Bihali je, pak, u zagrljaju s Miljanom Vukovićem, sinom još jednog Arkanovog kuma Vuka Vukovića i vođom bajkerske grupe "Hells angels", poznate po članovima s kriminalističkim dosjeima. Na drugoj fotografiji s Vukovićem i Bihalijem još je jedan član Levijatana - Dušan Džakić, MMA borac i veliki ljubitelj životinja koji kod kuće ima desetak ljubimaca, od mačaka i pasa do kornjača, gusaka i ribica.

"Kad imam bliski susret s nekim ko je zao i ko maltretira životinje, uživam u tome, znate, zato što je on isti onaj koji je uzeo i gurnuo petardu u anus psu, ili je isti onaj koji je odsjekao šape psu, ili isti onaj koji je odsjekao rep mački, ili isti onaj koji je uzeo tek rođene mace i bacio ih u kontejner ili tek rođene pse pa bacio u vodu tako da ljudima koji rade zle stvari bez razloga, ja volim s razlogom da im jebem mater", ispričao je prošle godine Džakić za RTL, a što "bliski susreti" znače, ostalo je gledaocima da sami procijene.

Bihaliju nije strana ni još jedna ozloglašena bajkerska grupa u Srbiji MC Srbi, koja u svojim redovima ima i neonaciste prepoznatljive po tetovažama kukastih krstovima i prslucima s lubanjama.

Tagovi: