Sem Fabrici 

Završen posljednji dio panevropskog auto-puta od Salzburga do Soluna

  • 18.05.2019. 22:08

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je večeras na svečanom otvaranju za saobraćaj južnog kraka Koridora 10 na dionici kroz Grdeličku klisuru, da je ova dionica još jedan izraz opredjeljenosti Srbije ka EU.

Fabrici je istakao da je ovih 26 kilometara auto-puta kroz Grdelicu, omogućenih kreditom Evropske investicione banke, ali i uz pomoć Svjetske banke, izuzetno značajno, jer ne samo da bolje povezuju Srbiju i Sjevernu Makedoniju, već i Austriju, Hrvatsku, Sloveniju i Grčku.

On kaže da je ovo posljednji dio dugog panevropskog auto-puta - Koridora 10 od Salzburga u Austriji do Soluna u Grčkoj.

Fabrici je na svečanosti u Vladičinom Hanu kod novog mosta Vrla, istakao da je pobošanje povezanosti i veza unutar zapadnog Balkana i između ovog regiona i EU, ključni faktor razvoja, jer će donijeti i nova radna mjesta i druge koristi građanima.

"Mislim da će ovo biti ne samo dio infrastrukture već i element šire povezanosti, što znači sigurni putevi, lakše prelaženje granica i infrastruktura dostojna 21. vijeka. Putevi uvijek vode ljude u pravcu njihovih odredišta. Vjerujem da ovaj put vodi Srbiju i čitav region u pravcu EU - rekao je Fabrici.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev rekao je u obraćanju da je ovaj auto-put veličanstveno postignuće u skladu sa evropskim vrijednostima povezivanja i komunikacije.

On je istakao da se građani Sjeverne Makedonije raduju uspješnim poduhvatima svih svojih susjeda, pa tako i prijateljske Srbije i prijateljskog srpskog naroda.

"Sada je od Skoplja do Beograda potrebno tri i po do četiri časa. Ova vremenska distanca između glavnih gradova odslikava bliskost naših naroda," rekao je Zaev.

On je istakao da je važna saradnja u oblasti infrastrukturnog povezivanja u sklopu evropskih integracija regiona.

Zaev je istakao da je današnji događaj prilika da se potvrdi još jednom veliko prijateljstvo Srbije i Sjeverne Makedonije i ukazao da ovaj projekat prdstavlja korist za srpski, narod Sjeverne Makedonije i sve narode u regionu.

Svečanosti su, osim predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, predsjedavajuće Predsjedništva BiH Milorada Dodika, premijera Srbije Ane Brnabić i članova Vlade Srbije, prisustvovali i izvođači radova, finansijeri i članovi diplomatskog kora u Srbiji, među kojima i američki i britanski ambasadori, Kajl Skot i Denis Kif.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)