Šabac

Zbog trgovine ljudima uhapšeno pet osoba!

  • Izvor: RTS
  • 28.09.2022.15:15

Policija u Šapcu uhapsila je petočlanu međunarodnu kriminalnu grupu koja se tereti da je djelovala na teritoriji Srbije i Italije i izvršila krivično djelo trgovina ljudima, dok se za još jednom osobom traga, saopštio je MUP Srbije.

Uhapšeni su Z. T. (1990), S. I. (1987), B. Š. (1991), D. A. (1990) svi iz Šapca i M. B. (1972) iz Loznice.

Oni se sumnjiče da su od prve polovine 2016. do kraja septembra 2022. godine, koristeći teške prilike više lica sa teritorije Šapca, istima najprije davali novac sa većom kamatom, dovodeći ih u položaj dužničkog ropstva.

Zatim su ih, kako se sumnja, dovodili u zabludu da će taj novac, čija je kamata stalno rasla, moći da vrate prosjačenjem u Italiji.

Oštećeni su dobijeni novac u Italiji davali članovima ove kriminalne grupe, a oni koji nisu htjeli da prose primoravani su silom i prijetnjom.

Na ovaj način, osumnjičeni su pribavili protivpravnu imovinsku korist za sebe u iznosu od nekoliko desetina hiljada evra, koje su trošili za sopstvene potrebe i luksuzan život.

Prilikom pretresa stanova osumnjičenih, policija je pronašla 14.640 evra, manju količinu australijskih i američkih dolara, 560.000 dinara, osam mobilnih telefona i više kartica za mobilne telefone.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Šapcu.