Бивши чешки предсједник

Земан: Признање такозваног Косова је срамота и опасан преседан

 • Извор: Агенције
 • 18.02.2024. 13:54

Бивши чешки предсједник Милош Земан изјавио је данас да је признавањем тзв. Косова Запад направио опасан преседан и оцијенио да тај поступак представља "срамоту".

У уводном обраћању на конференцији под називом "Кршење међународног права на Косову и у Украјини" у Прагу, Земан је оштро критиковао признање тзв. Косова осуђујући тај чин као подршку "држави повезаној са мафијашким структурама и репресијом над српском мањином".

Земан је поновио да признање "Косова представља опасан преседан" јер "велике силе намећу своју вољу малим државама и безобзирно мијењају постојеће границе", објављено је на сајту "Voice of Еurope".

Он је позвао на конзистентност у међународним стандардима, упоредивши интервенцију НАТО у СРЈ и акције Русије у Украјини.

- Нећемо учинити свијет бољим ако затворимо очи пред проблемима и претварамо се да они не постоје или да су нестали. Случајеви Косова и Украјине уче нас томе како суперсиле могу да буду непопустљиве када се ради о њиховим интересима. Мислим да је важно не одустајати пред великом силом, истрајати и настојати да исправимо веома болне неправде - нагласио је Земан.

Конференција у организацији Института за геостратешке студије Геополитикон у Прагу окупила је угледне политичаре и званичнике, а организатор, политиколог Милутин Иљић рекао је да је улога НАТО на КиМ отворила Пандорину кутију.

Пратите нас и путем Вибера

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:42 Спорт

  Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

 • 19:49 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:50 Временска прогноза

  Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

 • 19:52 Без коментара

  Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

 • 19:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.