Transplatacija koštane srži

Život malog Davida zavisi od 300.000 KM

  • Извор: Курир
  • 28.09.2022. 15:57

Život malog Davida Petrovića zavisi od 150.000 evra i vremena koje neumitno ističe, a ne meri se više mesecima, nego danima. Desetogodišnjaku je dijagnostikovana akutna leukemija koja nezaustavljivo napreduje. Jedini spas je transplantaciju koštane srži u Turskoj.

On je trenutno pun života, ali bolest veoma brzo napreduje. Ostaje nam sve manje vremena. Rješenje koje za sada pruža nadu je klinika Medipol u Turskoj”, izjavila je za TV CENTAR Silvana Milosavljević, Davidova majka. Nakon dijagnoze opake bolesti (mijelodisplazni sindrom sa monozomijom hromozoma 7), desetogodišnjaku iz Svilajnca urađene su dvije transplantacije koštane srži.

Za jednu je donor bila njegova majka, za drugu njegova sestra, ali one na žalost nisu dale pozitivne rezultate. Ljekari su 8. jula ove godine roditeljima predočili da postoji brza progresija bolesti, u krvnoj slici je zabilježen porast leukocita i pad hemoglobina i trombocita. Porodica je dobila pozitivno mišljenje klinike u Turskoj koja predlaže haploidentičnu transplantaciju koštane srži koja košta 150.000 evra.

Zbog bolesti koja napreduje velikom brzinom u turskoj klinici su pristali da prime dječaka čim bude obezbjeđena polovina ukupne sume. Iako je već imao dvije teške transplatacije, uporni desetogodišnjak je potpuno spreman za još jednu intervenciju koja bi mu spasila život, ali je trenutno potrebno bar 40.000 evra kako bi bila skupljena polovina potrebnog novca. Mali borac koji je trenirao fudbal u svilajnačkom “Radničkom”, volio bi da se što prije izliječi i da jednog dana zaigra i za “Pariz Sen Žermen”.

Roditelji kažu da ne gube nadu da će zahvaljujući dobrim ljudima i organizacijama novac biti sakupljen i da će David ponovo igrati fudbal i smijati se sa drugarima iz njegove škole. Veliki broj Svilajnčana proteklih mjeseci organizovao je humanitarne akcije, ali je za potrebnu sumu novca potrebno da se hitno uključi mnogo šira javnost.

Sem ljudi dobre volje, najveću podršku hrabrom dječaku daje mlađa sestra. “Rekla mi je da ozdravim i da nikad više ne idem u bolnicu”, kaže David. Novac za Davida prikuplja fondacija “Pokreni život”, a pomoć se svakodnevno prikuplja i uplatama na žiro račune, kao i na raznim događajima u Svilajncu na kojima se prilaže donacija za Davidovo izliječenje.

Davidu možete pomoći slanjem SMS poruke 30 na 3800, kao i uplatom novca na žiro račune:

Dinarski račun: 160-6000001472179-19

Devizni račun: 160-6000001478775-19

IBAN RS35160600000147877519

SWIFT/BIC DBDBRSBG

Svrha uplate/Primalac: David Petrović



  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.