KiM

Zvjerski pretučen Dušan prije prelaska u pravoslavlje se zvao Sulejman

  • Извор: Косово онлајн
  • 30.05.2023. 12:48

Dušan Obrenović, mladić koga su juče prilikom hapšenja u Zvečanu i sprovođenja u pritvor kosovski policajci brutalno pretukli, rođen je u mješovitom braku Albanca i Bošnjakinje i zvao se Sulejman.

O njemu je i ATV pisala prije nekoliko godina kada je odlučio da uzme pravoslavlje i promijeni ime.

Kako je danas saopštio njegov advokat Predrag Miljković, Obrenović je u pritvoru u jako teškom fizičkom stanju zbog batina koje je pretrpio juče, ima višestruke povrede i podlive i neophodna mu je pomoć hirurga.

Njegova životna priča je, međutim, vrlo zanimljiva.

Dušan živi u Sjevernoj Mitrovici, a 2016. godine se pokrstio, i umjesto islama uzeo pravoslavnu veru. Tada je promijenio i ime, a kaže da se u pravoslavlje zaljubio od malena.

Kosovski policajci zvjerski pretukli uhapšenog Dušana Obrenovića

Kosovski policajci zvjerski pretukli uhapšenog Dušana Obrenovića

"Ja nisam prešao, pošto su naši preci bili pravoslavni, ja sam se samo vratio. Otac, porijeklom iz Brčkog, rekao je da nema problema, sestra se nije bunila, a majka nije bila oduševljena“, rekao je prije nekoliko godina Obrenović za medije.

Dušan je tada istakao da je jedva dočekao krštenje.

"Otac je, recimo, ateista. On meni nije branio, rekao mi je: 'Sine, ako si ti tako odlučio, to je tvoja stvar'. I ja sam se eto, uz Božiju pomoć 2016. godine, osmi maj je bio, na Markovdan, krstio u manastiru Banjska, kod oca Danila, igumana“, prisjeća se Dušan.

Prezime je uzeo po dinastiji Obrenović, ime po caru Dušanu, a slavu Svetog Jovana. Većina prijatelja iz Kosovske Mitrovice je prihvatila njegovu odluku, ali kako sam kaže, ima i sugrađana kojima se to nije dopalo.

Đoković: Kosovo je srce Srbije, stop nasilju!

Đoković: Kosovo je srce Srbije, stop nasilju!

"Imaj nekih kojima smeta, neki tu iz grada, neki muslimani ismailjćani, smeta im to što sam kršten. Ima i nekih pravoslavnih kojima smeta i dobacuju mi svašta na ulici, ali ne obazirem se. Bog je taj koji će da sudi svakome, ne obazirem se toliko na to. Ne mrzim ih“, zaključuje Dušan.

On je svojevremeno bio i u litiji koja je na posljednji počinak ispratila upokojenog vladiku hercegovačko zahumskog Atanasija, čiji je bio prijatelj.

Poznato u kakvom je stanju Srbin ranjen u incidentu u Zvečanu

Poznato u kakvom je stanju Srbin ranjen u incidentu u Zvečanu

Drugi učesnici u litiji kažu da je blagopočivši vladika Atanasije često boravio na Kosovu i da su se tako Dušan i on upoznali i sprijateljili. Atanasije je zavolio tog mladića, koji je bio neobičan po ponašanju, a čist u srcu - kažu sagovornici.

Dušan je došao da isprati vladiku Atanasija do manastira Tvrdoš, gde je sahranjen, piše Kosovo-online.