Француска

Абортус улази у Устав

  • Извор: Агенције
  • 29.02.2024. 17:18

Већина представника у Сенату, горњем дому француског парламента, гласала је за то да се право жена на абортус унесе у Устав.

Приједлог, који је раније одобрио и доњи дом, подржало је 267 представника, а 50 гласова је било против, преноси Би-Би-Си.

Абортус је легалан у Француској од 1974. године, али је посљедњих година растао притисак јавности да се то право додатно учврсти у закону.

Постојале су назнаке да ће се право на прекид трудноће мијењати у овој земљи, као што је то био случај у неким америчким државама и у Пољској.

Емануел Макрон, француски предсједник, сазвао је посебно, поновљено гласање на којем су се оба дома парламента састала далеко од Париза у предграђу Версаја.

Три гиганта показала су како натјерати радника да сам да отказ: Ово су њихове

Три гиганта показала су како натјерати радника да сам да отказ: Ово су њихове "технике"

Ако се на заједничкој сједници усвоји уставни амандман већином од најмање три петине, неће бити потребе за референдумом.

Истраживање које је спровео Француски институт за јавно мњење (ИФОП) у новембру 2022. године, када је Доњи дом парламента гласао о закону, показало је да је 86 одсто људи подржава такав амандман.

Ниједна од главних политичких партија у земљи не доводи у питање право на абортус, али језик коришћен у амандману је ревидиран послије гласања 2022. године, када је Народна скупштина подржала "право" на прекид трудноће.

Прошлог мјесеца Макронова влада позвала је на измјену Члана 34. Устава Француске са приједлогом да се промијени у "слобода жене да посегне за побачајем, а која јој је гарантована".

Ову нову формулацију о "загарантованој слободи" одобрио Сенат у сриједу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм