Predsjednik Azerbejdžana

Alijev: Ne bi bilo ratova kada bi svi prihvatili principe nesvrstanih

  • Извор: СРНА
  • 11.10.2021. 10:14

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev rekao je da principi Pokreta nesvstanih vrijede i danas i da je povređivanje teritorijalnog integriteta pomoću sile neprihvatljivo.

Alijev je naglasio da je samit u Beogradu sastanak na visokom nivou posvećen 60 godina osnivanja Pokreta nesvrstanih i da se danas slavi istorijski događaj iz 1961. godine kada je organizovan prvi sastanak nesvrstanih.

Obraćajući se u svojstvu predsjedavajućeg ovog pokreta i domaćina sastanka, Alijev je iskazao zahvalnost predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je domaćin ovog sastanka zajedno sa Azerbejdžanom, navodeći da ova incijativa pokazuje spremnost Srbije da preuzme ranije nasljeđe.

"Pokret nesvrstanih je imao važnu ulogu na međunarodnoj areni posvećen pravdi, miru i solidarnosti u svijetu. Pokret predstavlja primjer multilateralizma, objedinjujući 120 zemalja sa različitim političkim i kulturološkim odlikama", istakao je Alijev.

On je podsjetio na principe Pokreta koji se zasnivaju na poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, te istakao da su uzdržavanje od agresije i nemiješanje u unutranje poslove zemalja u srži Pokreta nesvrstanih.

"Ovi principi vrijede i danas. Principi Pokreta, kada bi bili prihvaćeni od svih zemalja, ne bismo imali ratove. Povređivanje teritorijalnog integriteta pomoću sile je neprihvatljivo", istakao je Alijev.

Što se tiče borbe protiv pandemije kovida 19, Alijev je rekao da Azerbejdžan izražava nezadovoljstvo "vakcinacijskim nacionalizmom", jer neke bogate zemlje gomilaju vakcine, te založio se da Nesvrstani iznesu stav za jednak pristup vakcinama za sve.

Alijev se dotakao i sukoba svoje zemlje sa Jermenijom, navodeći da je Jermenija ugrozila teritorijalni integritet Azerbejdžana i da se nije suočila ni sa kakvim sankcijamam za, kako je rekao, vojnu agresiju, ali da je sukob na Nagorno Karabahu ostao u prošlosti. 

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм