Basem Džaman Aga

Ambasador Sirije u Srbiji: Potrebna nam je pomoć, ona koju dobijamo je nedovoljna

  • Извор: АТВ
  • 10.02.2023. 08:23

Ambasador Sirije u Srbiji Basem Džaman Aga kaže da je toj zemlji potrebna svaka vrsta pomoći nakon razornog zemljotresa u kojem je u Siriji poginulo više od 3.000 ljudi, dok je broj povrijeđenih premašio 8.000.

Ambasador ističe da je Siriji pomoć potrebna ne samo zbog obima katastrofe koja je zadesila region, već i zbog "nedostatka neophodnih potrepština zbog zapadnih sankcija prema toj zemlji".

Kako je naveo, Siriji su prije svega potrebni medicinska oprema, lijekovi i hrana.

- Sirija je spremna da prihvati svaku pomoć. Nemamo dovoljno opreme i mehanizacije za spasavanje i traženje nestalih. Neke prijateljske države i zemlje, kao i neke arapske države, poslale su timove za spasavanje i druge vrste pomoći vazdušnim putem, ali to nije dovoljno da se pokrije obim posljedica razornog zemljotresa koji je napravio pravu humanitarnu katastofu - naglasio je Aga.

Dodaje da je situacija u područjima pogođenim zemljotresom veoma teška, a da se broj žrtava povećava iz sata u sat.

Ukazuje da podaci o nestalima nisu precizni, ali da je očigledno da je broj "ogroman".

Prema riječima ambasadora, pored žrtava, zemljotres je načinio veliku materijalnu štetu u infrastrukturi, veliki broj zgrada je potpuno uništen ili dosta oštećen, kao i veliki broj bolnica i škola, naročito u sjevernim provincijama Alep, Latakija i Hama, kao i u okolini Idliba.

Kako naglašava, sada je prioritet spasavanje ljudi zaglavljenih ispod ruševina


Тагови: