Русија их обесмислила

Америчка ''паметна'' муниција и није тако ''паметна''!

 • 27.05.2024. 15:06

Многе врсте америчких пројектила који се ослањају на сателитско навођење показали су се неефикасним у руско-украјинском сукобу због руских система електронског ратовања, пише "Вашингтон пост".

Украјинске оружане снаге су стога морале да у потпуности престану да користе поједине врсте пројектила, наводи амерички лист. 

Међу пројектилима које су руски системи учинили бескорисним наводе се артиљеријске гранате са ГПС навођењем "екскалибур", ракете за вишецевне бацаче ХИМАРС и "једреће" бомбе са ЈДАМ системом за вођење.

Орбан: Европа неодговорна због мијешања у сукоб у Украјини

Орбан: Европа неодговорна због мијешања у сукоб у Украјини

САД су потпуно обуставиле испоруке "екскалибура" прије пола године, након што је Украјина извјестила да су оне постале неефикасне, рекли су за "Вашингтон пост" неименовани украјински званичници.

Лист наводи да је имао увид и у интерну процјену Кијева, према којој је стопа успјешности тих пројектила пала на само 10 одсто у року од неколико мјесеци.

"Технологија 'екскалибур' у постојећим верзијама изгубила је свој потенцијал", наводи се у документу и додаје да је сусрет са руским системима за ометање оспорило репутацију тих пројектила као оружја које увијек погађа мету.

Систем ХИМАРС често се налазио на насловним странама након што је достављен Кијеву 2022, али сљедеће године "се све завршило: Руси су примјенили (системе за) електронски рат, онемогућили сателитске сигнале и ХИМАРС је постао потпуно неефикасан", пожалио се високи украјински војни званичник.

Украјински војник дошао тенком да се преда Русима

Украјински војник дошао тенком да се преда Русима

Због тога је Кијев морао да прибјегне примјени тих "веома скупих" пројектила против циљева нижег приоритета, додао је он.

Стопа успјешности ЈДАМ система за вођење такође је значајно опала само неколико недјеља након што су први пут достављени Кијеву у фебруару 2023, пошто је откривена њихова "неотпорност" на ометање, истиче се у украјинској процјени.

Током тог периода, бомбе америчке производње машиле би мете за између 200 метара и 1,2 км, наводи се у извјештају.

Украјински званичници рекли су за "Вашингтон пост" да је било тешко добити адаптиране верзије "неуспјешног оружја" због "превише бирократије" у Вашингтону.

Откривено: Шта је све НАТО допремио у Украјину?

Откривено: Шта је све НАТО допремио у Украјину?

Међутим, у случају ЈДАМ система за вођење, произвођач је био у могућности да обезбиједи прилагођену верзију и Кијев још увијек користи то оружје, кажу извори.

Руски предсједник Владимир Путин је у суботу рекао да је Русија од ескалације сукоба повећала производњу опреме за електронско ратовање 15 пута.

Москва је у више наврата упозоравала да испоруке система наоружања Кијеву од стране САД и њених савезника неће спријечити Русију у остваривању својих војних циљева, додајући да ће то само продужити борбе и да би могло повећати ризик од директне конфронтације између Русије и НАТО-а.

Према званичницима у Москви, снабдијевање оружјем, размјена обавјештајних података и обука украјинских трупа значи да су западне нације већ постале де факто страна у сукобу, преноси РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера

 • 20:10 Емисија: Прича се

  '''Политичка, дебатна, емисија ‘Прича се…’ доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

 • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

  ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 22:05 Серија: Ко те шиша (12+)

  ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

 • 22:35 Вечерње вијести

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 22:50 Серија: Ел Чапо (16+)

  ''''Телевизијска серија о једном од најпознатијих нарко босова - Јоакину "Ел Чапу" Гузману.

 • 23:30 Ноћни програм

  Ноћни програм