Mark Majli

Američki general: Rusija neće dobiti rat u Ukrajini

 • Izvor: klix.ba
 • 26.05.2023. 07:54

Rusija neće ostvariti vojnu pobjedu u Ukrajini i malo je vjerovatno da će snage Kijeva u skorije vrijeme potisnuti sve ruske tupe sa svoje teritorije, rekao je vojni zvaničnik Sjedinjenih Američkih Država Mark Majli.

"Ovaj rat, vojno, Rusija neće dobiti", rekao je u general Mark Majli, predsjedavajući Zajedničkog štaba američkih snaga.

"Prvobitni strateški ciljevi Rusije, uključujući rušenje vlade u Kijevu, nisu ostvarivi vojnim putem", rekao je Majli novinarima nakon završetka sastanka desetina zemalja koje su članice Odbrambene kontakt grupe Ukrajine, koja je takođe poznata kao Ramstajn grupa.

Dodao je da će biti nastavljena krvava borba i da će biti teško, te da će u jednom trenutku obje strane pregovarati o nagodbi.

Njegova procjena doprinosi brojnim prognozama da se čini da će se rat u Ukrajini odugovlačiti, s tim da nijedna strana nije pozicionirana da ostvari jasnu pobjedu i da se trenutno ne vode pregovori.

Tenzije između Moskve i Vašingtona nastavljaju da rastu dok SAD predvode pritisak na međunarodnu podršku i vojnu pomoć Ukrajini, uključujući koordinaciju isporuke oružja iz desetina zemalja.

U očiglednom zaokretu politike, SAD su prošle sedmice objavile da će podržati davanje Ukrajini naprednih ratnih aviona F-16 američke proizvodnje.

 • 07:00 Serija: Kolo sreće (R)

  Ne propustite priču o domaćici iz malog mjesta kojoj se život potpuno mijenja kada dobije sedmicu na lotou.

 • 08:00 Serija: Prevrtljivo srce (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca .

 • 08:50 Centar dana (R)

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 10:15 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 10:30 Kuhinjica na otvorenom

  Uživajte u kulinarskim minutima na našem programu. Kuhajte sa ATV-om!

 • 10:55 Teletrgovina

  Teletrgovina