Kuda ovo vodi

Američki savezni sud: Škole u Pensilvaniji moraju da dopuste rad školskog satanističkog kluba!

  • Извор: Агенције
  • 04.05.2023. 13:15

Školski distrikt u Pensilvaniji mora da dozvoli učenicima da osnuju školski satanistički klub, presudio je savezni sudija.

"U pobjedi za slobodu govora i slobodu vjeroispovijesti, savezni sud je presudio da školski distrikt Sukon veli mora da dopusti školskom satanističkom klubu da se okuplja u školskim prostorijama nakon nastave", objavili su u Američkoj uniji za građanske slobode (ACLU), prenosi RT Balkan.

Presuda koju je donio sud u pensilvanijskom istočnom distriktu zaključuje da "u ovom slučaju, iako protivnici Satanskog hrama mogu da dovedu u pitanje duhovnost ove organizacije kontraverznog imena, svetost prvog amandmana mora da odnese prevagu".

Ukradeni mrtvaci sa groblja, sumnja se na sataniste

Ukradeni mrtvaci sa groblja, sumnja se na sataniste

Školski distrikt mora da dozvoli školskom satanističkom klubu, koji je sponzoriše organizacija Satanski hram, da se okuplja tokom školske godine u unapred dogovorenim terminima, ali neće morati da izdaje posebne dozvole koje bi učenici nosili kućama.

Savezna organizacija ACLU-a i njihov ogranak u Pensilvaniji podnijeli su tužbu protiv školskog distrikta nakon što je on zabranio okupljanje školskog satanističkog kluba, tvrdeći da je u pitanju kršenje prvog amandmana američkog Ustava koji garantuje slobodu govora i vjeroispovijesti.

I to su ta djeca: Podrška ubici iz Beograda na TikToku

I to su ta djeca: Podrška ubici iz Beograda na TikToku

Distrikt je tvrdio da je zabranu uveo zato što na pozivnicama koje je klub dijelio nije bilo jasno naglašeno da on nije sponzorisan od strane lokalnih školskih vlasti.

Poznat rezultat toksikološkog nalaza dječaka koji je izvršio masakr

Poznat rezultat toksikološkog nalaza dječaka koji je izvršio masakr

"Kada se suoči sa izazovom slobode govora, prvi instinkt vlade bi trebalo da bude njegova zaštita, a ne gušenje, posebno ako su sadržaji kontraverzni ili nepogodni. Ništa manje od toga nije u skladu sa svrhom američke vlade da zaštiti neotuđiva prava svog naroda", napisao je sudija Džon Galager u presudi.

Drama u Bihaću: Mladić zaprijetio masakrom u Ekonomskoj školi

Drama u Bihaću: Mladić zaprijetio masakrom u Ekonomskoj školi

Slične kontroverze dogodile su se ranije ove godine u Virdžiniji.

Pratite nas i putem Vibera!

Тагови:
  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм