Ruski ambasador u SAD

Antonov: Američki dronovi prikupljaju podatke za Kijev

  • Извор: СРНА
  • 15.03.2023. 09:09

Američki dronovi prikupljaju podatke koje koristi Kijev za napade na rusku teritoriju i vojnike, rekao je danas ruski ambasador u Americi Anatolij Antonov.

"Neprihvatljivi postupci američke vojske u neposrednoj blizini naših granica izazivaju zabrinutost. Svi smo svjesni misija za koje se koriste slični izviđački i ofanzivni dronovi", naveo je ambasador u kominikeu objavljenom nakon pada američkog drona "Em-Ku Riper" u Crno more, prenosi ruska novinska agencija TASS.

On je pri tom ukazao na izjavu Koordinatora za strateške komunikacije američkog savjeta za nacionalnu bezbjednost Džona Kirbija koji je izjavio da dronovi svakodnevno vrše slične prelete.

Antonov je upitao da je jasno šta ti dronovi rade više hiljada kilometara od Amerike i da prikupljaju obavještajne podatke koje Kijev kasnije koristi za napade na rusku teritoriju i vojnike.

On je pri tom postavio i retoričko pitanje, kako bi se američka mornarica ponašala da se sličan, ruski dron pojavi nedaleko od Njujorka i San Franciska. Antonov smatra da bi američka vojska reagovala ne beskomprimisan način i da ne bi dozvolili narušavanje svog vazdušnog ili pomorskog prostora.

Nešto ranije je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da su sistemi za kontrolu vazdušnog prostora detektovali američku bespilotnu letjelicu koja je letjela iznad Crnog mora nedaleko od Krimskog poluostrva ka državnoj granici Ruske Federacije.

Dron je pritom letio sa isključenim transponderom, narušio je režim privremene granice uspostavljen nakon početka specijalne vojne operacije o kojoj su obavješteni svi korisnici međunarodnog vazdušnog prostora i sve je objavljeno u skladu sa međunarodnim standardima.

U saopštenju se ističe da je zbog brzog manevrisanja, dron izgubio na visini i udario je u površinu vode te da ruska vojna letjelica nije koristila naoružanje niti je došla i kontakt sa dronom nakon čega se vratila u matičnu bazu.

Američka komanda za Evropu (EUKOM) objavila je saopštenje u kojem se navodi da je ruski vojni avion "SU-27" učestvovao u incidentu i da je navodno udario u propeler drona tokom "nebezbjednog i neprofesionalnog" presretanja iznad Crnog mora. U saopštenju se dodaje da je rezultat incidenta potpun gubitak drona.

  • 20:40 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 21:10 Филм: Екипа (12+)

    '"Екипа" је прича са сјајним хумором која говори о љубави, крими-комедија за све генерације, али је уједно и први филм који приказује српски фудбал и ривалитет између два највећа клуба – Партизана и Црвене звезде.

  • 22:40 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:40 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)

  • 00:40 Ноћни програм

    Ноћни програм