Margarita Simonjan

"Asanž je Galileo našeg vremena, u normalnom društvu bi bio poštovan kao svetac"

  • Извор: Агенције
  • 10.12.2021. 22:56

Glavna urednica "Sputnjika" i RT-a Margarita Simonjan osudila je odluku suda u Londonu koji je dozvolio izručenje DŽulijana Asanža u SAD, opisujući suosnivača "Vikiliksa" kao savremenog Galileja, koji je učinio više za slobodu govora nego bilo ko u jednom vijeku.

"Asanž je Galileo našeg vremena, čovjek koji je promijenio svijet, čovjek koji je dobrovoljno otišao u sigurnu smrt da bi rekao ljudima istinu", napisala je Simonjanova na svojoj stranici na "Telegramu".

Ona je naglasila da bi u normalnom društvu Asanž bio poštovan kao svetac.

"Ali u nenormalnom, on biva izručen SAD, gdje će biti stavljen na električnu stolicu ili će se suočiti sa 120 godina zatvora. Gorite u paklu, Fariseji. Proklinjem vas", dodala je ona.

Američka vlada tereti Asanža za zločine po rijetko korišćenom Zakonu o špijunaži iz 1917. godine zbog toga što je "Vikiliks" objavio hiljade vojnih i diplomatskih dokumenata, uključujući video-snimke koji razotkrivaju navodne američke ratne zločine na Bliskom istoku.

Ako bude osuđen, Asanž bi mogao da umre u zatvoru.

Novinari, branioci ljudskih prava i aktivisti za građanska prava širom svijeta osudili su Asanžov progon koji vrše vlasti Velike Britanije i SAD, tvrdeći da pokušaji da se on krivično goni predstavljaju napad na slobodu medija i da bi mogli da posluže kao slučaj koji stvara presedan koji bi dozvolio SAD da krene na svakoga sa kim Vašington politički nije politički saglasan ili se oseća ugroženim.

Asanž je u britanskom zatvoru Belmarš od 2019. godine nakon što ga je policija izvukla iz Ambasade Ekvadora u Londonu zbog kršenja propisa kaucije. On se sklonio u ambasadu 2012. godine usred straha od politički motivisanog progona i izručenja u SAD preko Švedske, gdje su ga dvije žene optužile za seksualne zločine. Posljednje optužbe su na kraju odbačene, a Asanž je sve vrijeme tvrdio da je nevin.


Sudija Višeg suda u Londonu Timoti Holrojd presudio je danas da DŽulijan Asanž može biti izručen SAD radi suđenja, poništivši odluku nižeg suda da suosnivač "Vikiliksa" ne treba da bude izručen na osnovu toga da bi mogao da pokuša da sebi oduzme život u američkom zatvoru. Asanžova vjerenica obećala je da će se žaliti na odluku Višeg suda.

Тагови: