Nova saznanja

Atentat na potpredsjednicu Argentine bio detaljno isplaniran

 • Izvor: Agencije
 • 16.09.2022.16:25

Poruke koje su pročitane kao dokaz na sudu pokazuju da je postojao unaprijed smišljeni plan da se ubije Kristina Fernandes de Krišner (69), potpredsjednica Argentine, u Buenos Ajresu, koja je početkom septembra za dlaku izbjegla atentat, jer se napadaču metak zaglavio u cijevi kada je pokušao da puca u nju.

Argentinski listovi "Nasion" i "Klarin" objavili su poruke Brende Uliarte, djevojke osumnjičenog napadača Fernanda Andrea Sabaga Montijela, koja je navela da je potrebno proliti krv da bi se očistila Argentina, prenio je Reuters.

Uliarteova, koja je sa Montijelom optužena za pokušaj ubistva, navodno mu je rekla da treba da pucaju u Krišnerovu. Osim njih dvoje, u okviru istrage privedene su još dvije osobe.

Krajem avgusta par je navodno počeo da traži stan, nadajući se da će ga iznajmiti u blizini rezidencije potpredsjednice Argentine u luksuznom naselju Rekoleta u Buenos Ajresu.

U razmjeni poruka s prijateljicom, koja je takođe uhapšena, Uliarteova je navodno opisala svoju motivaciju za ovaj napad.

"Muka mi je od njenih krađa i izvlačenja. Ako napad bude izveden, preseliću se u drugu zemlju i promijeniću identitet", glasi dio objavljenih poruka.

Krišnerova je u prvom javnom komentaru nakon atentata na nju rekla da je živa zbog Boga i Djevice Marije.

Argentinska potpredsjednica kaže da ju je papa Franjo nazvao dan nakon atentata kako bi je utješio, prenosi BBC.

Ona se sastala sa sveštenicima i časnim sestrama i tom prilikom je rekla da osjeća da je živa zahvaljujući Bogu i Djevici Mariji.

"Ako treba da zahvalim Bogu i Mariji, onda to treba da učinim okružena sveštenicima", rekla je argentinska potpredsjednica.

Zahvalila je i papi, koji je takođe Argentinac, jer ju je nazvao samo nekoliko sati nakon neuspjelog napada.

"Papa Franjo me nazvao rano sljedećeg dana. Razgovarali smo telefonski i rekao mi je da djelima mržnje i nasilja uvijek prethode riječi mržnje i nasilja", rekla je Krišnerova.

Montiel je prošle godine dobio kaznenu prijavu kada ga je u martu policija zaustavila u autu bez registarskih tablica. Kod njega je tada pronađena mačeta duga 35 centimetara.

Prema fotografijama objavljenima na društvenim mrežama, vidi se da 35godišnjak na laktu ima tetovažu crnog sunca. Riječ je o nordijskom simbolu koji su preuzeli nacisti te okultno društvo Tule, koje su osnovale bogate aristokrate i koje je branilo nadmoć arijevske rase. Od 1918. do 1922. grupa je počinila 300 političkih zločina, pokazuju podaci.

Tagovi:
 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Biznis klub

  ‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.