Због злоупотребе

Аустралија укинула "златну визу"

  • 22.01.2024. 21:12

Аустралија је укинула "златну визу", која је богатим инвеститорима из иностранства омогућавала да живе у тој земљи, а као главни разлог наводи се то што су је злоупотребљавали корумпирани званичници.

Овај програм је осмишљен како би привукао стране инвестиције, а одбачен је након што је аустралијска влада, послије вишеструких контрола, утврдила да на тај начин не остварује задовољавајуће економске резултате, пренио је Би-Би-Си.

"Годинама је очигледно да ова виза не пружа оно што треба нашој земљи и економији", рекла је министарка унутрашњих послова Клер О'Нил.

Како наводи британски јавни сервис, ова мјера биће замијењена визама за квалификоване раднике.

Према владиним подацима, хиљаде инвеститорских виза одобрено је кроз програм од 2012. године, а 85 одсто кандидата, који су испуњавали услове, долазило је из Кине.

Кандидати су морали да уложе суму еквивалентну износу већем од три милиона евра како би били квалифиовани за ову визу.

Овај потез је, поред осталих, поздравио и извршни директор организације Транспаренси интернешенел Аустралија Кленси Мур.

"Предуго су корумпирани званичници и клептократе користили 'златне визе' као средство за реализацију својих незаконитих средстава у Аустралији и несумњиво прикривање криминалних прихода", рекао је Мур.

Би-Би-Си наводи да је још 2016. године у владиној истрази изражена забринутост да  поменути програм има "потенцијала за прање новца и друге нечасне активности", док је 2022. године један аустралијски лист објавио да су чланови камбоџанског режима Хун Сена међу онима који су користили систем.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.