Virus korona

Austrija preporučuje i četvrtu dozu vakcine

  • Izvor: Tanjug
  • 01.09.2022.10:07

U strahu od jesenjeg talasa korona virusa Ministarstvo zdravlja Austrije preporučuje građanima da prime i četvrtu dozu vakcine protiv kovid-19.

Do sada je važila preporuka za četvrtu vakcinu samo za osobe starije od 60 godina, a nova preporuka nadležnih vlasti važi za sve osobe starije od 12 godina.

Ministar zdravlja Johanes Rauh rekao je da očekuje da će još u septembru Austriji biti isporučene nove vakcine koje su prilagođene novim sojevima.

Ukazao je da se četvrta doza vakcine preporučuje za sve osobe starije od 12 godina četiri do šest mjeseci nakon sprovođenja pune imunizacije, to jest prijema treće doze.

Za djecu od pet do 11 godina preporučuje se osnovna imunizacija prije početka školske godine, a ona se sastoji od tri doze.

Rauh je, takođe, rekao da očekuje na jesen jasan rast infekcije korona virusom, te je preporučio i nošenje FFP2 maske u zatvorenim prostorima.

"Izvijesno je da će na jesen biti svrsishodna i potrebna obaveza nošenja maski na određenim mjestima, kao što je javni prevoz, ali i u supermarketima", objasnio je on.