Karl Nehamer

Austrijski kancelar: Posvetiti punu pažnju BiH, na jesen može doći do etničkih tenzija

  • Извор: Танјуг
  • 25.06.2022. 16:11

Austrijski kancelar Karl Nehamer istakao je danas da je EU uvijek snažnija izlazila iz kriza, i da očekuje da će to biti i ovaj put, te se založio za brže približavanje Zapadnog Balkana Uniji.

Na Evropskom forumu Vahau u samostanu Getvajg, on je takođe ukazao da je sada potrebno posvetiti punu pažnju BiH, i da je neophodno upozoriti da na jesen može doći do etničkih tenzija.

Ukazao je da je predložio na Evropskom savjetu davanje statusa kandidata BiH, ali to druge članice nisu odobrile, već samo pristale da se da mogućnost da taj status može dobiti do kraja godine.

Nehamer je rekao da je na Samitu EU sa Zapadnom Balkanu čuo mnogo o razočarenju zbog predugih pregovora, nepregovaranja, nedobijanja statusa kandidata i blokada.

„Postoji puno ljudi i u Austriji koji naš angažman dovode u pitanje i koji pitaju zašto smo za članstvo država Zapadnog Balkana u EU. Tu postoji mnogo razloga“, naglasio je on.

Nehamer je kazao da je prvi privredne prirode, jer je Austrija jedan od najvećih investitora u tom regionu.

On je upozorio da Austrija na tom polju ima sve više konkurenata iz Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske, koji ulaži zbog svojih geostrateških interesa.

Drugi argument da Zapadni Balkan bude bliže nama je, ukazuje, pitanje bezbjednosti, saradnje, razmjene informacija.

„Organizovani kriminal i terorizam ne poznaju granice. Tako je na primjer oružje koji je terorista koristio za svoj napad u Beču sa prostora bivše Jugoslavije, a kupio od pripadnika organizovanog kriminala. Najveća vrijednost koju imaju naše službe je razmjena informacija“, objasnio je on.

Treći razlog je, kaže, šarolikost i povezanost.

„Kada sam kao ministar unutrašnjih poslova bio u BiH, zamolio sam kolegu iz BiH da posjetim sve vjerske zajednice, a u Sarajevu se nalazi jedna od najstarija džamija i sinagoga u Evropi. Nas sa regionom povezuje kultura. Uticaji koji čine Austriju velikom u kulturi obilježeni su sa Balkana i možemo biti ponosno na to“, rekao je Nehamer.

Ukazao je da je za njega jedan od najvažnijih razloga istorijska povezanost, o kojoj danas mnogi ni ne znaju ništa.

„Apsurdno bi bilo da se austrijski kancelar ne zalaže za Albaniju da postane članica EU. Austrija je bila ta koja je podsticala, podržala i priznala nezavisnost Albanije, iz mnogo razloga geoplitičkih i geostrateških. U istoriji smo sa zemljama Zapadnog Balkana često bili saveznici“, kazao je on.

Nehamer kaže da Austrija, koja je imala svoje uspone i padove, ali i počinila najgoru grešku u Drugom svjetskom ratu, može pomoći regionu u sagledavanju prošlosti.

„Mi smo najiskreniji posrednici. Kada idem, na primjer, u Srbiju vodim razgovor na ravnopravnoj osnovi. Postoji puno izazova na Balkanu koje treba riješiti, posebno po pitanju etničkih tenzija“, rekao je on dodajući da Austrija može pomoći, ne kao neko ko će pokazivati prstom, već opisati kako je važno suočiti se s prošlošću.

On je priznao da stav lidera EU još nije homogen, ali da je primijetio da je krug saveznika sve veći.

Status kandidata, kaže, predstavlja pružanje evropske perspektive, ali ne i odmah članstvo.

Četvrti razlog zalaganja Austrije za region jeste u ljudima sa prostora bivše Jugoslavije koji žive u Austriji, kazao je Nehamer.


  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.