Baku

Azerbejdžan i jermenija prekinuli vatru

  • Извор: Б92
  • 13.09.2022. 09:04

Poslije noći u kojoj je razmijenjena vatra duž cijele granice, mediji su prenijeli da je dogovoren prekid vatre.

Azerbejdžanski mediji izvijestili su da su se Baku i Jerevan danas od 09:00 časova po lokalnom vremenu dogovorili o prekidu vatre u novom sukobu.

"Postignut je sporazum o prekidu vatre između Jermenije i Azerbejdžana od danas od 09:00 sati po loklanom vremenu", prenio je "Sputnjik Azerbejdžan" pozivajući se na svoje izvore, navodi ruska agencija.

Tokom noći izbili su oružani sukobi na jermensko-azerbejdžanskoj granici, a strane se međusobno optužuju da su započele novo zaoštravanje.

Jerevan je naveo da je azerbejdžanska vojska granatirala teritoriju Jermenije koristeći artiljeriju i bespilotne letjelice.

Baku je saopštio da je jermenska vojska pucala na položaje azerbejdžanskih trupa na granici, kada je došlo do sukoba.

Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana optužilo je Jermeniju da namjerava da poremeti mirovni proces.

Obje strane su izvijestile o žrtvama među pripadnicima svoje vojske, navodi agencija RIA Novosti.

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan razgovarao je noćas telefonom sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u vezi sa zaoštravanjem situacije na granici sa Azerbejdžanom, saopštila je pres-služba jermenske vlade.

Jermenska strana takođe je razgovarala sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, koje su obavijestili o situaciji na granici.

Nakon toga Blinken je saopštio da su SAD duboko zabrinute zbog sukoba na granici Jermenije i Azerbejdžana i da pozivaju strane da hitno prekinu vatru.