Sukob

Azerbejdžanci napali Nagorno-Karabah, uvedeno ratno stanje

  • Извор: Sputnjik
  • 26.03.2022. 19:12

Vojska Azerbejdžana napala je teritoriju Nagorno-Karabaha, a predsjednik te nepriznate republike Araik Harutjunjan uveo je ratno stanje.

Oružane snage Azerbejdžana ušle su u zonu odgovornosti ruskog mirovnog kontingenta na teritoriji Nagorno-Karabaha i postavile osmatračnicu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Pored toga, od 24. do 25. marta, Oružane snage Azerbejdžana su izvršile četiri udara bespilotnim letjelicama tip Barjaktar na jedinice Nagorno-Karabaha u blizini naselja Furuh.

Predsjednik Republike Nagorno-Karabah Araik Harutjunjan potpisao je ukaz o privremenom ograničavanju prava i sloboda zbog uvođenja ratnog stanja, navedeno je na Telegram kanalu zvaničnog informativnog centra NKR.

"Predsjednik Republike Nagorno-Karabah Arajik Harutjunjan potpisao je ukaz o privremenom ograničavanju prava i sloboda u uslovima ratnog stanja proglašenog na teritoriji Republike Arcah (Nagorno-Karabah)", navodi se u saopštenju.

Prema uredbi, ograničeno je pravo na slobodu okupljanja, a zabranjeni su i štrajkovi.

"Pored toga, obustavlja se rad organizacija koje se bave propagandom ili drugim aktivnostima usmjerenim protiv odbrambenih sposobnosti i bezbjednosti Republike Arcah", navedeno je u saopštenju.

Za primjenu privremenih ograničenja prava i sloboda utvrđenih tom uredbom nadležni su Ministarstvo unutrašnjih poslova i Služba nacionalne bezbjednosti Nagorno-Karabaha.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da Moskva preduzima mjere za deeskalaciju u Nagorno-Karabahu.

Zamjenik portparola Stejt Departmenta Džalina Porter izjavila je da su Sjedinjene Države duboko zabrinute zbog kretanja azerskih trupa.

"Pokreti trupa i druge eskalacione mjere su neodgovorne i stvaraju nepotrebne provokacije. Jermenija i Azerbejdžan bi morali da koriste kanale direktne komunikacije za momentalnu deeskalaciju“, dodala je ona.

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок