Američki predsjednik

Bajden: Nova vojna pomoć Ukrajini od tri milijarde dolara

  • Izvor: Tanjug
  • 24.08.2022.14:22

Američki predsjednik Džozef Bajden saopštio je danas da će Vašington Ukrajini uputiti novu vojnu pomoć u vrijednosti od skoro tri milijarde dolara, koja će omogućiti toj zemlji da se bori "u godinama koje dolaze".

Bajden je u saopštenju naveo da će pomoć od 2,98 milijardi dolara omogućiti Ukrajini da kupi sisteme protivvazdušne odbrane, ariljerijske sisteme i municiju, dronove i ostalu opremu, "kako bi mogla da se brani u dugom vremenskom preiodu", prenosi AP.

Američki predsjednik je dodao da zna da je Dan nezavisnosti koji se danas obilježava u Ukrajini "gorko-sladak" jer su hiljde Ukrajinaca poginule i ranjene, milioni raseljeni i mnogi drugi "postali žrtve ruskih neprijateljstava i napada".

Dodao je da je, međutim, "šest mjeseci nemilosrdnih napada samo ojačalo ponos Ukrajinaca na sebe, svoju zemlju i njihovu 31 godinu nezavisnosti".

Ovo je i najveći pojedinačni paket američke bezbjednosne pomoći Ukrajini od početka napada Rusije prije šest mjeseci.

Paket će biti finansiran sredstvima iz Inicijative za bezbjednosnu pomoć Ukrajini, koju je Kongres usvojio da bi administraciji predsjednika Džoa Bajdena omogućio da nabavlja oružje iz industrijskog sektora, a ne postojećih američkih zaliha.

Zvaničnici navode da će se predviđenim sredstvima finansirati ugovori za dronove, oružje i drugu opremu koja se možda neće koristiti u borbenim dejstvima još godinu ili dvije.

Vašington je od 2. februara za Kijev izdvojio 10 milijardi i 600 miliona dolara vojne pomoći.