Saudijska Arabija

Bajden postavio pitanje ubistva Kašogija na sastanku sa Bin Salmanom

  • Извор: Агенције
  • 15.07.2022. 22:50

Predsjednik SAD Džozef Bajden rekao je da je postavio pitanje ubistva novinara Džamala Kašogija na sastanku sa saudijskim prestolonasljednikom princom Mohamedom bin Salmanom.

On je naveo da je imao dobar niz sastanaka sa saudijskim rukovodstvom, ostvarivši znatan napredak u bezbjednosnim i ekonomskim pitanjima, ali da su i ljudska prava bila jedna od tema.

"Jasno sam stavio do znanja da je ta tema od vitalnog značaja za mene i SAD", rekao je Bajden novinarima na konferenciji za novinare.

Džozef Bajden, predsjednik SAD, doputovao je u prvu zvaničnu posjetu u Saudijsku Arabiju iz Izraela, javila je televizija Al Arabija, koja je objavila snimak na kojem se vidi kako se američki predsjednik pozdravlja s prestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom šakom o šaku.

Bajdena je na početku posjete Saudijskoj Arabiji, koja je dio njegove turneje po Bliskom istoku, dočekao princ Kalid al Fejsal, guverner provincije Meka, prenosi Rojters.

Navodi da je dočeku prisustvovala i saudijska ambasadorka u SAD Rima bint Bandar Al Saud.

Regionalni i međunarodni analitičari saglasni su da Bajdenova posjeta Saudijskoj Arabiji održava želju Vašingtona da obnovi odnose s Rijadom i uspostavi izgubljenu ravnotežu, navodi TASS.