Američki predsjednik

Bajden potpisao novi zakon: Ukrajini neograničeno slanje oružja

  • Извор: Б92
  • 11.05.2022. 08:42

Američki predsjednik potpisao je zakon kojim se Ukrajini omogućava neograničeno slanje oružja, i to bez odobrenja Kongresa.

Svijet je korak bliže globalnom ratu nakon najnovijeg i, po mnogima, neočekivanog poteza Džoa Bajdena, predsjednika SAD, koji je potpisao zakon kojim se Ukrajini omogućava neograničeno slanje oružja i to bez odobrenja Kongresa.

Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je više od 40 milijardi dolara pomoći Ukrajini.

Predstavnički dom usvojio je prijedlog zakona za pomoć Ukrajini sa 368 glasova "za" prema 57 "protiv", prenosi agencija Rojters.

Prijedlog zakona je sada upućen Senatu, od kojeg se očekuje da brzo reaguje, a potom bi predsjednik Džozef Bajden trebalo da ga potpiše.

Bajden je prije dvije nedjelje zatražio od Kongresa da odobri dodatnih 33 milijardi dolara pomoći Ukrajini, ali su poslanici odlučili da povećaju vojno i humanitarno finansiranje.

"Ovaj zakon će zaštititi demokratiju, ograničiti rusku agresiju i ojačati našu sopstvenu nacionalnu bezbednost, dok će, što je najvažnije, podržati Ukrajinu", rekla je demokratska predstavnica Roza De Lauro.

Bajden je pozvao Kongres da se ubrza procedura kako bi mogao da potpiše zakon.

Neki republikanci su se usprotivili zakonu i kritikovali demokrate zato što prebrzo šalju previše dolara poreskih obveznika u inostranstvo.

Ambasodrka Ukrajine u Sjedinjenim Državama Oksana Markarova apelovala je na pomoć i demokratskim i republikanskim senatorima tokom njihovih sastanaka, prenosi "B92".

Napominje se da dokument uključuje povećanje finansiranja ovlašćenja predsjednika na 11 milijardi dolara. Takva odluka omogućiće Bajdenovoj administraciji da šalje vojnu opremu i oružje iz američkih zaliha, što je jedan od glavnih načina za brzo snabdijevanje Ukrajine vojnom opremom.

Zakon zasnovan na programu iz Drugog svjetskog rat

U pitanju je Zakon o zajmu i najmu za odbranu demokratije u Ukrajini, koji se zasniva na programu iz Drugog svjetskog rata čiji je cilj bio da se pomogne saveznicima u Evropi (uključujući i tadašnji SSSR) da se suprotstave Adolfu Hitleru.

Оvaj zakon daje američkom predsjedniku ovlašćenje da postigne brze sporazume sa Ukrajinom, kao i sa drugim istočnoevropskim zemljama o isporuci oružja i opreme, zaobilazeći odobrenje Kongresa, kao i brojna birokratska pravila.

Zakon je prvi put u martu 1941. potpisao predsjednik Frenklin Delano Ruzvelt, devet mjeseci prije nego što su SAD ušle u Drugi svjetski rat i zahvaljujući kojem su saveznici do septembra 1945. dobili oružje vredno 50 milijardi tadašnjih dolara (današnja vrijednost 80 milijardi dolara).

"Potpisujem zakon koji pruža još jedno važno sredstvo koje direktno podržava vladu Ukrajine i ukrajinski narod i njihovu borbu za odbranu zemlje i demokratije od Putinovog brutalnog rata. Cijena borbe nije mala", rekao je Bajden u Ovalnom kabinetu.

Ukrajina sada ima mogućnost da zatraži hitno i ubrzano slanje oružja ili drugu pomoć vezanu za bezbjednost.

SAD su od početka ruske invazije u šest navrata odobravale slanje vojne pomoći Ukrajini, posljednji zahtjev predsjednika Bajdena jeste da se odobri paket pomoći vrijedan 33 milijarde dolara, što predstavlja oko polovine ovogodišnjeg ruskog vojnog budžeta.

Od početka sukoba u Ukrajini, sve strane upozoravaju da je svijet na ivici trećeg svjetskog rata i da jedan pogrešan potez može da dovede do apokalipse.

Na to su upozoravali ruski predsjednik Vladimir Putin i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)