Sijera Leone

BBC: Nova droga na ulici, mnogo samoubistava nakon korišćenja

  • Извор: Курир
  • 07.02.2022. 16:41

U Sijera Leoneu pojavila se nova jeftina droga zbog koje stradaju mnogi mladi ljudi.

Kako prenosi BBC, mnogi mladi su poslije korišćenja te droge počinili samoubistvo, povrijedili se ili naudili drugima. Neki su sami sebi prerezali grlo i tako šetali ulicama.

Medicinski radnici u glavnom gradu Fritaunu kažu da je na centralnom psihijatrijskom odjeljenju 90 posto pacijenata tamo završilo zbog upotrebe kuša (kush).

Kuš, poznat i kao spajs (začin) se proizvodi od suvog lišća koji se prska hemikalijama. Korisnici navode da ih "vodi na ljepše mjesto", ali ova droga izaziva jaku zavisnost i zbog nje je registrovano mnogo smrtnih slučajeva.

Iša, koja radi kao prostitutka kako bi zaradila novac za kuš, ispričala je da je njena prijateljica Fa umrla zbog korišćenja te droge.

"Koristila je kuš, pila rum. Pila je previše. Prestala je u jednom trenutku da jede. Kada sam je vidjela, nisam mogla da povjerujem svojim očima. Bolje je za nju da ju je bog odveo na neko drugo mjesto", rekla je Iša.

Zavisnici od kuša se često prodaju svoje tijelo ili po smetlištima traže predmete koje bi mogli da prodaju kako bi imali dovoljno novca za kupovinu droge. Za njih je pušenje kuša način da pobjegnu od realnosti, bijede i siromaštva.

Iako policija pokušava da suzbije prodaju kuša. Endru Ronko, šef kriminalne specijalne jedinice kaže da je teško iskorijeniti prodaju jer ta droga može da se napravi od različitih sastojaka.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.