Njemačka se pridružila Americi

Berlin vrši pritisak na Tursku da odustane od kupovine "S-400" 

  • 22.05.2019. 22:09

Njemačka želi da Turska odustane od sporazuma o kupovini sistema protivvazdušne odbrane "S-400" od Rusije i da se odluči za kopovinu američkog sistema "patriota", saopštio je portparol njemačke vlade Štefan Zajbert.

On je napomenuo da je sporazum Ankare i Moskve o kupovini "S-400" suprotan interesima partnera Turske u NATO-u i da bi mogao da prouzrokuje uvođenje američkih sankcija. 

"Razmještanje ovih sistema u Turskoj moglo bi da izazove uvođenje sanckija SAD, što bi bilo suprotno interesima i Turske i NATO-a. S tim u vezi, njemačka vlada će pozdraviti ponovno razmatranje odluke Turske", rekao je Zajbert. 

Turska je u više navrata odbacila pozive da otkaže isporuku sistema "S-400", koja bi trebala da se izvrši početkom jula. 

Ankara je saopštila da je isporuka ruskih sistema "završena stvar", podsjetio je "Sputnjik". 

SAD su postavile ultimatum Turskoj da do juna odustane od kupovine ruskih sistema ili će, u protivnom, Ankari biti uvedene sankcije. 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov istakao je da ultimatum SAD Ankari u vezi sa kupovinom "S-400" nije prihvatljiv. 

Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je ranije danas da je, uprkos prijetnjama SAD, grupa ljudi zaposlenih u turskoj vojsci stigla u Rusiju, kako bi naučila da rukuje ruskim sistemima.  

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.