Putem suda

Biće mu naređeno da zaključi posao: Elon Musk će morati da kupi Tviter

  • Izvor: Blic
  • 28.09.2022.12:43

Elon Musk je proveo posljednjih nekoliko mjeseci pokušavajući da izađe iz ugovora o preuzimanju Tvitera. Uprkos svojim skupim naporima, on će skoro sigurno biti novi vlasnik platforme do kraja godine, rekao je pravni stručnjak.

"Za mene su sve Muskove tvrdnje slabe, a mnoge su izuzetno slabe", rekao je Robert Miler, profesor prava sa velikim iskustvom u spajanjima i akvizicijama i srodnim zakonima pred Sudom u Delaveru, gdje je Tviter tužio Maska u julu. da iznudi svoju akviziciju kompanije od 44 milijarde dolara .

Miler je o ovom slučaju govorio u video pozivu sa analitičarima u Vels Fargo.

"Mislim da Musk gubi, a ako to učini, zaista sam siguran da će mu biti naređeno da zaključi posao", rekao je Miler, dodajući da je to po cijeni od 44 milijarde dolara koju je pristao da plati. 

Miler je detaljno opisao ovlašćenja koja sud u kancelariji ima da obezbjedi da se Musk pridržava bilo koje presude protiv njega, od preuzimanja kontrole nad njegovim akcijama Tesle do mogućnosti zatvorske kazne, piše Biznis Insajder.

Musk treba da ubijedi sudiju Kathalin Mekormik u samo jednu od svojih tvrdnji, dok Tviter treba da je ubijedi u sve svoje tvrdnje. Ipak, Miler je dao Masku manje od 10% šanse da dobije slučaj i oslobodi se posla . On očekuje da slučaj neće biti rešen pre odlaska na suđenje kako je zakazano za oktobar. Musk može da se žali na presudu, i vjerovatno hoće, ali će skoro sigurno i dalje biti primoran da kupi Tviter, rekao je Miler.

"Dobro je utvrđen zakon Delavera da kršenje sporazuma o spajanju kada sticalac odbije da zatvori, naređuje mu se da se zatvori", rekao je Miler i dodaje: "To se, zapravo, dešavalo svaki put kada je ovo pitanje bilo sporno".

Mask je optužio Tviter da javno lažno predstavlja svoje dnevne aktivne korisnike koji se mogu unovčiti, ili mDAU, jer platforma ima mnogo više botova i lažnih naloga nego što tvrdi, za šta je Musk rekao da predstavlja prevaru. Mask je takođe tvrdio da Tviter krši zakone o privatnosti podataka i da mu nedostaju neka prava intelektualne svojine na svoje alate, na osnovu otkrića uzbunjivača Pitera „ Madža “ Zatka , bivšeg šefa Tvitera za bezbednost informacija .

Musk je takođe rekao da je Tviter prekršio zakon o hartijama od vrednosti u Teksasu, gdje živi sa pola radnog vremena .

"Sve Muskove tvrdnje imaju slične “probleme koji se ponavljaju", rekao je Miler. Milijarder ima strmo „brdo za uspon“ jer mora da pokaže da je većina onoga za šta optužuje Tviter ne samo istina, već je imala i „materijalno štetno dejstvo“, pravni termin koji se odnosi na uslove koji imaju ogroman uticaj na poslovanje i vrednost kompanije.

"Moj zaključak je da je Elon u nevolji", rekao je Miler.

Evo zašto je malo vjerovatno da će Musk prevladati ni u jednom od svojih centralnih argumenata, smatra Miler.

Tviter je dugo tvrdio u javnim objavljivanjima SEC-a da procenjuje da su 5% prijavljenih mDAU nalozi verovatno neželjeni ili na neki drugi način neautentični, što znači da nijedan korisnik ne upravlja njima. Musk je znao da Tviter ima neke “botove” i čak je naveo u saopštenju za štampu u kojem je najavljivao dogovor da će ih “poraziti”. On je od tada tvrdio da je prevaren koliko je problem bio obiman i sada kaže da predstavlja stvarnu prijetnju po poslovanje Tvitera.

Za Milera, ovo je Maskova najjača tvrdnja, ali je rekao da je Tviterov jezik o mDAU-u u njegovim objavama SEC-a tako pažljivo sročen, čak i ako Musk pokaže da Tviter ima više botova nego što tvrdi, „izjave kompanije možda nisu lažne, mnogo manje prevarantski“, iz pravne perspektive. Musk će morati da pokaže da Tviter ne samo da griješi u vezi sa brojem botova koji hostuje, već i da je znao za „bolje ili tačnije“ načine da izračuna broj lažnih naloga i da je odlučio da ih ne koristi.

"Ako se sve te stvari dokažu, Tviter bi se zaista upustio u „masovnu prevaru sa hartijama od vrijednosti", rekao je Miler. Svaki izvršni direktor koji je znao za to bio bi kriv za kriminalnu trgovinu insajderima. S obzirom na takve ekstremne uloge, Miler je rekao: „Obojite me skeptičnim“.

Tviter ne poštuje FTC

Mask je rekao da Tviter nije poštovao različite aspekte dekreta o saglasnosti sa FTC-om kako bi osigurao da su njegove prakse privatnosti podataka na nivou, što je Zatko rekao da kompanija nije uradila. Miler je rekao da je ova tvrdnja „najvažnija“ koja proizilazi iz Zatkovog otkrivanja uzbunjivača.

Ipak, Tviterove prijave SEC-a ne sadrže izjave „koje bi bile očigledno lažne“, čak i ako bi se otkrilo da su sve Zatkove tvrdnje tačne, rekao je Miler. Teško je dokazati da je Tviter namerno pogrešno naveo ili izostavio relevantne informacije o dekretu o saglasnosti ili srodnim bezbednosnim pitanjima.

Miler je rekao da je sporazum o spajanju u korist Tvitera, jer ne uključuje tipične klauzule poput „predstavništva o sajber bezbednosti“. Takva klauzula je obično gde kompanija izlaže šta radi da zaštiti svoje podatke i korisnike i koje korake je preduzela da ispravi ranija kršenja. Bez ove klauzule, Musk nema šta da ukaže u argumentaciji ove tvrdnje, rekao je Miler.

Tvitterove licence za intelektualnu svojinu

Musk takođe tvrdi da na osnovu detalja u otkrivanju uzbunjivača, Tvitter ne poseduje odgovarajuće IP licence koje se koriste u izgradnji nekih njegovih alata za mašinsko učenje. Milijarder tvrdi da se neuspjeh Tvitera da ovo otkrije smatra “materijalnim propustom”.

Ali u Tviterovim podnescima SEC ponovo nedostaju jasno lažne ili obmanjujuće izjave na ovom frontu, a sporazum o spajanju uključuje jezik koji je „zapanjujuće“ u korist Tvitera, rekao je Miler.

Obično ove vrste ugovora kažu da kompanija ne krši tuđa prava intelektualne svojine u bilo kom materijalnom pogledu. Tviter i Maskov ugovor kaže da „prema saznanjima kompanije“ Tviter ne krši tuđa prava intelektualne svojine, a ako jeste, to ne bi imalo „materijalno negativan efekat“ na kompaniju. Ovo je „izuzetno neobično“, rekao je Miler.

"Skoro je nemoguće zamisliti da se to predstavljanje pokaže lažnim", rekao je Miler.

Tviter krši teksaške zakone

Musk upravlja dijelovima Tesle, SpaceKs-a i Boring Compani iz Teksasa i optužio je Tviter za kršenje Teksaškog zakona o hartijama od vrijednosti. Prema zakonu Teksasa, Muskovi advokati bi samo trebali da dokažu da je Tviter „trebao da zna“ da je bilo koja izjava koju je javno dao lažna. Ovo je niža granica nego po zakonu Delavera, gdje Muskovi advokati moraju da pokažu da je Tviter sve vrijeme znao da su njegove izjave pogrešne i odlučio je da ih ipak učini – pravni izraz poznat kao „naučnik“.

"Ovo neće funkcionisati jer Muskov dogovor eksplicitno stavlja sve pravne sporove koji bi mogli nastati pod nadležnost Kansalnog suda Delavera", rekao je Miler.

"Musk bi vjerovatno mogao da ode na Mars i pokuša to da uradi po zakonu Marsa i da ima veće šanse nego da ide po zakonu Teksasa", rekao je Miler, piše Blic.

Tagovi: