"ПАК ДП"

Биће наоружан електромагнетним топом: Руси праве пресретач шесте генерације!

  • 25.03.2024. 15:11

Поред познатих авиона пете генерације Су-57 који се већ налази у оперативној употреби и Су-75 "шахмат" који је у фази развоја, Русија већ увелико ради и на конструисању револуционарног борбеног авиона шесте генерације МиГ-41, боље познатог по ознаци ПАК ДП.

У питању је програм развоја "стелт" летјелице која ће служити као ловац-пресретач, настао на основу МиГ-31, ког би у ПАК ДП требало да замијени након покретања серијске производње.

Иако не постоји пуно информација, будући да се пројекат држи у строгој тајности, поједини руски експерти процијењују да би први лет авиона шесте генерације могао бити обављен 2025, док би увођење у оперативну употребу услиједило око 2030. године.

Миленко Павловић извукао млађег колегу и сам кренуо на 16 НАТО авиона -

Миленко Павловић извукао млађег колегу и сам кренуо на 16 НАТО авиона - "Мајку вам дјечију, нећете ви да гинете, ја ћу"

Главни изазов за остваривање овога јесте развој пулсирајућег експлозивног мотора који ће покретати авион, међутим према наводима одређених медија постоји неколико алтернативних опција уколико нови мотор не буде развијен на вријеме. Једна од њих је уградња двопроточног турбомлазног мотора са додатним сагоревањем са Су-57 или Р-579-300, ког је развио МНПК "Сојуз".

Такође, постоје информације да МиГ ради на развоју "палубног авиона са опцијом вертикалног полетања", што би потврдило тезу о уградњи потоњег мотора, за ког се иначе наводи да се конструише за обављање вертикалног полијетања и то без употребе покретљивих млазница.

Ова изванредна карактеристика омогућена је каналисањем ваздуха мотора у посебне цијеви усмјерене на доле, што треба да доведе до потиска и одвајања летјелице од земље. Према доступним подацима, максимална брзина новог авиона биће око 4,3 маха (5.267 км/х), дакле кретаће се суперсоничним брзинама. До сада најбржи војни авион (шпијунски, не борбени), не рачунајући поједине експерименталне примерке, амерички СР-71 "блекбрд" имао је брзину од 3,3 маха (3.500 км/х).

Ново наоружање ловца шесте генерације

Најинтересантнија информација везана за овај авион, јесте да Русија ради на развоју ЕМП (електромагнетни пулс) топа којим ће ПАК ДА бити наоружан. Таква врста "енергетског" оружја прошириће спектар циљева по којима ће нови авион моћи да дејствује и учиниће га озбиљном пријетњом по све летјелице западне производње.

Осим тога, уградњом ЕМП топа МиГ-41 би увелико надмашио борбени потенцијал свих борбених авиона пете генерације. Додатно наводи се да је могућа и уградња мањег електромагнетског наоружања, способног за уништавање свих врста беспосадних ваздухоплова.

Интеграцијом "енергетског" наоружања, био би испуњен један од најзначајнијих критеријума потребних за борбене авионе шесте генерације.

Макрон би да сарађује са Русијом

Макрон би да сарађује са Русијом

Као и о самом авиону, за сада нема довољно поузданих информација докле се стигло са развојем поменутог наоружања. Међутим познато је да су руски конструктори још 2020. године направили и успешно тестирали такве топове, уништивши притом копнене циљеве и беспилотне летјелице на удаљеностима од седам до десет километара.

Осим овог, може се рећи "футуристичког" наоружања, претпоставља да ће ПАК ДП бити опремљен ракетама ваздух-ваздух дугог домета Р-37М у склопу "вишенамјенског пресретачког ракетног система".

Иако се подразумијева да ће у основној верзији МиГ-41 имати пилота, постоје информације да ће по окончању развоја авионом моћи да се управља и даљински, чиме ће се испунити још један од најважнијих критеријума неопходних за класификовање авиона као припадника шесте генерације, преноси РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина