Osnivač Microsofta

Bil Gejts: Šanse za još jednu pandemiju u narednih 20 godina više 50 odsto

  • 10.06.2022.14:19

Bil Gejts, osnivač Microsofta i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, učestvovao je u utorak na Time 100 Summitu. Tom je prilikom kazao da je virus korona čovječanstvu dao priliku da se pripremi za buduće pandemije, posebno one koje bi mogle uvelike destabilizovati društvo.

Dodao je kako bi samo u sklopu preventivnih mjera i pripreme za sljedeću pandemije trebalo izdvojiti najmanje oko milijardu dolara na globalnom nivou.

"Pozivam svjetske zvaničnike da oforme globalni tim od oko 3.000 stručnjaka za zarazne bolesti. Oni sa svojim usuglašenim stavovima mogu pomoći čovječanstvu da lakše i bezbolnije prebrodi razorne pandemije", kazao je Gejts.  Ideju o udruženju 3.000 naučnika nazvao je "Global Epidemic Response and Mobilization", a tim tijelom upravljala bi Svjetska zdravstvena organizacija.

Prema Gejtsovim riječima, jedna od glavnih uloga GERM-a bila bi obaveza izvođenja vježbi izbijanja epidemije u pojedinim zemljama kako bi se provjerilo koliko su pripremljene, piše Time.  Gejts je dodao da bi sljedeća pandemija mogla imati puno veću stopu smrtnosti od virusa korona.

"Šanse za još jednu pandemiju u sljedećih 20 godina, bilo prirodnu ili vještačku, više su od 50 odsto", kazao je milijarder uz zaključak da društvo u cjelini treba biti spremno i da se ne smije događati da ijedna zemlja u tom smislu vodi izolovanu politiku jer bi to naštetilo zdravlju i bezbjednosti drugih, piše Poslovni.hr

"Novac trebamo ulagati u istraživačke centre, kompleksne sisteme i visoke tehnologije ali i razvoj novih vakcina. To je minoran trošak ako uzmemo u obzir koliko su države potrošile na koronu. Tokom te pandemije samo SAD potrošio je više od 14 milijardi dolara. Zašto? Jer država nije bila spremna za tako nešto. Srećom smrtnost od virusa korona iznosila je 0,2 odsto, ali pitam se što će biti kad nas pogodi daleko opasnija zarazna bolest", zaključio je Gejts. 


Tagovi: