ATV

"Живимо у узбудљивим временима"

Бивши агент ЦИА открива: Ево како су повезани највећи свјетски сукоби

  • Извор: Блиц
  • 21.11.2023. 09:05

Ратови у Израелу и Украјини, непредвидљиви Иран и Сјеверна Kореја која звецка оружјем, политички хаос у САД, само су неки од драматичних догађаја који потресају свијет.

Чак и искусни шпијуни сматрају да данас живимо у узбудљивим временима. Бивши оперативац ЦИА Џон Франчи, који је служио широм Блиског истока као шеф одјељења, причао је за НПР о актуелним сукобима у свијету.

Почиње

Почиње "сјеча" у Украјини: Зеленски смијенио команданта!

Упитан колико је неуобичајено видјети толико криза одједном, он је рекао да живимо у једном од најопаснијих периода у протеклих 20 година.

- То донекле подсјећа на вријеме као послије 11. септембра, гдје смо имали много пријетњи у то вријеме – каже он.

Франчи је рекао да постоји заједнички фактор у овим сукобима.

"Нисмо се за ово пријавили": Страни плаћеници масовно бјеже из Украјине

- Kада почнете да видите како се све одвија, и када се вратите корак уназад, мислим да све то указује на једног играча, а то су Иранци и њихове активности у региону. Ако почнете да гледате шта се дешава у вези са оним шта се десило у Гази и одакле је дошло, па ако се одмакнете од ужасне природе онога што се догодило и почнете да гледате како се то развило и како се други играчи укључују, све то тежи да укаже на Иранце - рекао је обавјештајни ветеран.

Међутим, како је рекао, Kина и Русија такође имају користи од сукоба на Блиском истоку.

"Газа Марине": Ово би могао бити прави разлог зашто је почео сукоб Хамаса и Израела

- Мислим да има неких лабавих веза ако помислите на Kину и Русију и њихове улоге у томе (сукобу Израела и Хамаса) и на подршку (Ирану), можда не активно у доношењу одлука, али подршку у моралном смислу, а и у складу је са њиховим агендама – каже он.

Он је рекао да Иран не мора да буде директно умијешан у сукобе, јер то није његов интерес.

- Имају довољно заступника у региону да могу да раде оно што желе. Дакле, било да се ради о Хамасу, Хезболаху, Хутима у Јемену, групама које су у Ираку, као и у Сирији, све су то полуге које могу да искористе у сваком тренутку да би могли да промјене фокус и заиста тестирају Израел, али и САД и Запад – каже Франчи.

Израел објавио снимак: Показали тунел испод болнице

Израел објавио снимак: Показали тунел испод болнице

Он је указао на то да САД и Запад немају конзистентну политику за Блиски исток да “постоји осјећај да су САД постале слабе и зато се овако одвијају ствари”.

Франчи је прокоментарисао и критике израелској обавјештајној служби, јер није успјела да предвиди и спречи напад Хамаса 7. октобра.

- Па, мислим да је у овом тренутку тешко икога окривити јер не знамо чињенице. Сигуран сам да ће бити огромна истрага о томе како је до овог дошло. Али могу рећи да се ово није догодило тек тако. Ако погледате можда, рецимо, посљедњих 18 мјесеци, пажња је заиста била усмјерена на Западну обалу. Мислим да је све ово на неки начин оркестрирано од стране Иранаца, који су успјели да скрену пажњу са Газе, да је усмјере на Западну обалу. Покренули су своју нову групу, Лављу јазбину, која је нападала насељенике најмање годину дана и, опет, узимала много ресурса (израелским обавештајцима) – каже он.

Џефри Сакс: САД губе 15 година заредом, довеле Украјину до потпуног уништења

Џефри Сакс: САД губе 15 година заредом, довеле Украјину до потпуног уништења

Било како било, пред САД је пуно изазова. Могу ли САД да се носе са толико криза истовремено?

- Могу. Мислим да су САД једина држава на свијету која може то да уради, која има вјештине и знање и капацитете. Оно што нам је потребно јесте вођство. Морамо да будемо сигурни да имамо јаке лидере који нам то омогућавају - који могу да дјелују одлучно, доносе одлуке када су неопходне, шаљу поруке које прате акције. Ако се то не деси, онда ћемо пропасти или ћемо посрнути, а то ни за кога није добро – закључује бивши обавјештајац ЦИА.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:45 Серија: Флибег (16+) (Р)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм