Uprkos kritikama

Blokiran Berlin: Aktivisti se zalijepili za ulicu

  • Izvor: Agencije
  • 07.11.2022.16:16

U glavnom gradu Njemačke Berlinu klimatski aktivisti su blokirali ulice, uprkos nedavnim kontroverzijama i oštrim kritikama njihovih metoda.

"Aktivisti su sjeli na četiri raskrsnice u različitim dijelovima Berlina, a neki su se zalijepili za ulicu", rekao je portparol policije.

Naime, protesti su izazvali dugotrajne zastoje u saobraćaju. U berlinskoj četvrti Fridrihšen (Friedrichshain) došlo je i do fizičkog sukoba između vozača i demonstranata.

Grupa demonstranata Last Generation objavila je da su neki od njihovih članova nosili crno-bijelu prugastu zatvorsku odjeću protestujući protiv pritvaranja demonstranata u Minhenu zbog ponovljenih blokada.

Demonstranti od njemačke vlade traže dodatne mjere usmjerene protiv klimatskih promjena.

Grupa je posljednjih nekoliko sedmica gotovo svakodnevno blokirala ulice, a na udaru kritika posebno se našla zbog nedavnog slučaja saobraćajne nesreće u kojoj je stradao biciklista, nakon što je vozilo berlinskih vatrogasaca kasnilo na intervenciju zbog saobraćajne gužve izazvane blokadama. 

Povrijeđena žena umrla je nekoliko dana kasnije.

Nekoliko političara pozvalo je na oštrije mjere protiv demonstranata, a aktivisti su se na udaru našli i na internetu.

Policija i državno tužilaštvo još istražuju nesreću kako bi otkrili treba li krivicu pripisati demonstrantima. Takođe razmatraju moguću tužbu protiv demonstranata zbog ometanja osoba koje pružaju pomoć.

Grupa Last Generation uprkos tome odlučna je nastaviti s protestnim akcijama te je objavila da je pozvala vladu na razgovor. 

"Ne radi se o tome da se nekome svidimo. Radi se o tome da društvo postane svjesno da jurimo prema klimatskoj katastrofi", navode demonstranti.

Tagovi: