Visoki predstavnik EU

Borelj: Napredak bloka bio je zasnovan na Rusiji i Kini

  • Извор: СРНА
  • 11.10.2022. 08:20

Napredak EU bio je zasnovan na jeftinoj energiji iz Rusije i kineskih tržišta, ali sada blok mora da traži energetske resurse unutar Evrope i da izvrši restrukturu svoje privrede, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

"Naš napredak bio je zasnovan na Kini i Rusiji. Ruskoj energiji i kineskom tržištu. Sada je jasno da ćemo morati, koliko god je to moguće, pronaći nove načine za energiju iz unutrašnjosti EU jer ne možemo mijenjati jednu zavisnost za drugu", naglasio je Borelj u obraćanju ambasadorima EU u Briselu.

Prema njegovim riječima, najbolja je energija koja je proizvedena na domaćem tržištu i zbog toga će morati doći do snažne restrukture privrede evropskog bloka.

On je podsjetio da se EU dugo oslanjala na kinesko tržište za uvoz i izvoz, prenos tehnologije, investicije i kupovinu jeftine robe, te da je jeftina kineska radna snaga više doprinijela obuzdanju inflacije nego sve evropske centralne banke zajedno.

Borelj je napomenuo da je sve teže pristupiti Kini i da će prilagođavanje biti teško zbog čega će biti stvoreni politički problemi.

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм