ATV

"Borba do posljednjeg Ukrajinca"

Borelj: Obuka Ukrajinaca na borbenim avionima F-16 je počela

  • Izvor: Agencije
  • 23.05.2023. 12:28

Obuka ukrajinskih pilota za upravljanje avionima F-16 je počela, rekao je šef evropske diplomatije Žozep Borelj u Briselu, dodajući da se nada da će Kijev uskoro dobiti lovce F-16.

"Veoma je dobro što je u okviru G7 donesena odluka o tome da se pripremi teren za isporuku lovaca Ukrajini. Obuka pilota je već počela, i to je prvo što moramo da uradimo. Nadam se da ćemo u skorije vrijeme moći da Ukrajini pošaljemo takvo naoružanje", rekao je Borelj, prenose ruski mediji. 

Antonov: Isporuka F-16 postavlja pitanje o ulozi NATO-a u Ukrajini

Antonov: Isporuka F-16 postavlja pitanje o ulozi NATO-a u Ukrajini

Podsjetimo, prije par dana, američki predsjednik Džozef Bajden na samitu G7 u Hirošimi izjavio je da će SAD, zajedno sa saveznicima, uskoro započeti obuku ukrajinskih pilota, dok su iz Vašingtona poručili da će SAD porazgovarati sa partnerskim zemljama o tome koje države će tačno poslati Kijevu svoje lovce F-16. 

Američki pilot: Ne bih letio iznad Ukrajine, F-16 nemaju šanse protiv ruske PVO

Američki pilot: Ne bih letio iznad Ukrajine, F-16 nemaju šanse protiv ruske PVO

Bajden je istakao da mu je predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski obećao da se borbeni avioni neće koristiti za napade po ruskoj teritoriji iza linije fronta, dok je Džejk Salivan, američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost, poručio da Bijela kuća ne smatra Krim za rusku teritoriju, zbog čega se Vašington neće protiviti napadima na poluostrvo američkim oružjem.  

Bajden: Zelenski garantovao da avioni

Bajden: Zelenski garantovao da avioni "F-16" neće napadati Rusiju

Iz Moskve na sve ovo poručuju - ciljevi Specijalne vojne operacije će biti postignuti, a Rusija će naći način da spriječi potencijalne napade na Krim. 

Tagovi: