48 sati prije inauguracije

Brazil: Predsjednik Bolsonaro napustio zemlju, neće predati vlast Luli da Silvi

  • Извор: СРНА
  • 31.12.2022. 09:08

Predsjednik Brazila Žair Bolsonaro napustio je zemlju i otputovao na Floridu, 48 sati prije inauguracije novoizabranog predsjednika Injasija Lule da Silve, tvrdeći da je "izgubio bitku, ali ne i rat."

Predsjedničku funkciju sada obavlja zamjenik predsjednika Hamilton Murao, prenosi Rojters.

Bolsonaro je više puta izjavljivao da ne želi da preda predsjedničku funkciju Luli da Silvi i dovodio u pitanje legitimitet oktobarskih izbora na kojima je tijesno poražen.

Prije napuštanja zemlje, Bolsonaro se putem socijalnih medija emotivno obratio Brazilcima, podsjetio na ključne momente svog predsjedničkog mandata i pozvao pristalice da nastave borbu protiv Lule.

Bolsonaro se u saopštenju ogradio od DŽordža Vašingtona de Olivere Souze, čovjeka koga je prošle nedjelje uhapsila brazilska policija zbog planiranja bombaškog napada.

Souza je tada izjavio da je pristalica Bolsonara i da ga je inspirisao njegov poziv na oružani otpor rezultatima izbora.

- Nisam nikoga podsticao na konfrontaciju, a protesti protiv Lule su spontani, bez vođe, bez koordinacije - tvrdi Bolsonaro.

Predsjednik nije saopštio kuda će otputovati, ali sudeći po sajtu FlajtAver, koji prati avio saobraćaj, krajnja destinacija njegovog ljeta je Orlando u američkoj državi Florida.

Тагови:
  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм