Saopštenje Vlade

Britanija frustracije sa Škotskom liječi u BiH: Šalju vojne stručnjake da suzbiju ruski uticaj

  • Извор: АТВ
  • 30.06.2022. 15:32

Da bi suzbili ruski uticaj i ojačali misiju NATO-a britanski vojni strnjaci stižu u BiH, saopšteno je na zvaničnoj stranici Vlade Velike Britanije.

U saopštenju se navodi kako se BiH suočava sa najvećom egzistencijalnom prijetnjom, a da secesionistički lideri aktivno rade na stvaranju daljnjih podjela i sukoba. Ove planove kako kažu podržava Moskva kao dio Putinovog nastojanja da potkopa i evroatlantske integracije BiH i njenu stabilnost.

Smiješno je da ovakvo saopštenje Britanije dolazi u vrijeme kada škotski parlament traži referendum za otcjepljenje, a Džonson poručuje da za to nije vrijeme.

Svoje probleme u Ujedinjenom Kraljevstvu London rješava slanjem eksperata za borbu protiv dezinformacija koji za cilj imaju ojačati NATO štab i sposobnost BiH da se odupre "zloćudnim" uticajima, pomažući blokiranje ruskih i drugih napora da se posije nepovjerenje i podriva demokratija u zemlji i regionu.

Navodi se da će novi strateški savjetnik za odbranu podržat reformu odbrane u Bosni i Hercegovini, pomažući joj da razvije moderne, reprezentativne oružane snage koje mogu ispunjavati standarde NATO-a.

"Osim toga, Velika Britanija će osigurati 750.000 funti za uspostavljanje odličnog centra za cyber sigurnost u okviru Univerziteta u Sarajevu. Ovo će ojačati odbranu Bosne i Hercegovine od cyber napada koji mogu povrijediti ljude unutar i izvan zemlje. Velika Britanija će blisko sarađivati ​​s medijima i bosanskim institucijama kako bi ih opremila alatima za identifikaciju i ublažavanje efekata laži i dezinformacija", saopšteno je.

Važno je napomenuti u kontekstu ovih dešavanja da je prvi ministar Škotske Nikola Stardžen saopštila da će škotski parlament objaviti prijedlog zakona o referendumu o nezavisnosti sa planiranim datumom za glasanje o otjepljenju 19. oktobra 2023. godine.

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da još nije vrijeme za novo glasanje o nezavisnosti Škotske i da je Velika Britanija jača kao jedinstvena ekonomska jedinica.

- Godinama zastupamo poziciju da nije vrijeme za ustavne promjene. Naša ekonomija je jača zahvaljujući tome što smo zajedno - naveo je Džonson, prenosi Rojters.