Константна несташица муниције

Британски "Телеграф": Запад није у стању ни себе да поново наоружа, а камоли Украјину

  • Извор: РТ Балкан
  • 06.04.2024. 21:08

Имајући у виду константну несташицу муниције, односно артиљеријских граната у Оружаним снагама Украјине, пребацивање ловаца Ф-16 Кијеву неће промијенити ситуацију на бојном пољу, пише колумниста британског "Телеграфа" Луис Пејџ.

Иако артиљеријске гранате нису скупе, главни проблем није новац већ недостатак производних капацитета. Наиме, милиони граната које је Украјина досад добила од Запада потицали су из постојећих залиха, не из производње. Чак и Сједињене Државе могу да произведу тек 28.000 155 мм граната мјесечно – мање од 10 одсто украјинских потреба.

Зеленски чека: Да ли ће стићи помоћ САД-а?

Зеленски чека: Да ли ће стићи помоћ САД-а?

Како упозорава аутор британског листа, премда САД очекују да повећају производњу на између 70 и 80 хиљада граната мјесечно, а Европа покушава да их прати, за Украјину је можда прекасно – у редовима њених оружаних снага у блиској будућности неће више бити људи.

С тим у вези, али и с обзиром на јачање руских војних капацитета, земље широм Европе мораће да повећају издатке за одбрану. А да би то урадио, Запад, који је увелико у кризи, мораће да смањи трошкове у свим другим областима живота.

Конкретно, Канцеларија за буџетску одговорност Велике Британије тврди да ће земља у периоду 2023–2024. потрошити само 32 милијарде фунти на одбрану, док ће влада потрошити укупно 1,189 милијарди фунти.

Украјински официр саопштио језиву прогнозу

Украјински официр саопштио језиву прогнозу

"Морамо да сакупимо храброст и престанемо да мислимо да је посао владе да нам пружи социјалну сигурност и добро плаћене послове. Први посао владе је да се брине о одбрани земље", упозорава колумниста констатујући да су демократије Западне Европе до те мјере навикнуте на добар живот да за одбрану одвајају сићу, те предлаже да Уједињено Краљевство одваја бар два и по до три одсто БДП-а, подсјећајући да је за вријеме Хладног рата за одбрану ишло између четири и пет процената бруто домаћег производа.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм