Suđenje u Americi

"Carica ISIS-a" ispirala mozak djevojkama i obučavala ih da ubijaju, dobila 20 godina robije

  • Извор: Вечерњи.хр
  • 02.11.2022. 22:37

Alison Fluke-Ekren iz Kanzasa, koja je vodila ženski bataljon ISIS-a u Siriji, osuđena je u utorak na 20 godina zatvora u saveznoj sudnici u Virdžiniji.

U junu je priznala krivicu po jednoj tački optužnice - urotu za pružanje podrške ISIS-u. Sudiji je rekla da nije znala da je među stotinjak žena koja je vodila i obučavala da koriste oružje i eksploziv bilo i djece.

Neke su djevojčice, naime, imale samo 10 godina. Naime, tokom decenija rada s ISIS-om, obučavala je druge žene da koriste AK-47, granate i samoubilačke pojaseve.

Na raspravi o kazni u utorak, tužilac Raj Parek nazvao je Fluke-Ekren "caricom ISIS-a" koja je "ispirala mozak mladim djevojkama i obučavala ih da ubijaju".

"Postala je iskrivljena vizionarka za ISIS", rekao je Pareh pa dodala kako je Fluke-Ekren imala misiju da stvori isključivo ženski bataljon.

“Privlačili su je smrt i uništenje”, tvrdi.

Tokom saslušanja u utorak, jedna od njenih ćerki pomagala je američkoj vladi u postupku protiv majke. Lejla Ekren svjedočila je da je njena majka zlostavljala nju, njenu braću i sestre te da ju je udala kao "seksualnu robinju".

Majka ju je s 13 godina, navodi Lejla Ekren, predala borcu ISIS-a kako bi dobila veću moć u terorističkoj organizaciji. Njena je majka, rekla je Ekren, imala "žudnju za moći" i "mračne želje". Allison Fluke-Ekren posvedočila je da je bila užasnuta optužbama za zlostavljanje djece i tvrdi da se to nikada nije dogodilo.

U svjedočenju na sudu, predstavila se kao majka puna ljubavi, a sudiji je rekla da su je njeni muževi, od kojih je nekoliko umrlo boreći se za ISIS, odvukli sa sobom u Libiju i Siriju.

Istakla je kako je samo obučavala žene tehnikama preživljavanja, sigurnosti s oružjem i samoobrani.

Prije nego što je izrekla kaznu, okružni sudija Leoni Brinkema rekla je da njeno svjedočenje ne smatra vjerodostojnim, ističući, između ostalog, da samoubilački prsluci nisu obrambeno oružje.