Turski ministar vanjskih poslova

Čavušoglu: Ukinuti sankcije zbog smanjenja cijena nafte

  • Извор: Агенције
  • 21.10.2022. 14:24

Američke sankcije Iranu i Venecueli za naftu i gas moraju biti ukinute ako svijet želi da se cijene nafte smanje, kaže turski ministar vanjskih poslova, Mevlut Čavušoglu.

Govoreći na konferenciji za medije u južnoj pokrajini Mersin, ministar vanjskih poslova, Čavušoglu, nazvao je američke kritike "nasilničkim ponašanjem", dok je Ankara stala iza Rijada po tom pitanju, javlja Anadolu Agency.

"Vidimo da jedna zemlja (SAD) prijeti Saudijskoj Arabiji, a ovo maltretiranje nije ispravno", rekao je Čavušoglu.

Sankcije se moraju ukinuti ako svijet želi pad cijena nafte, rekao je turski diplomata, dodavši da se to pitanje ne može riješiti "prijetnjom jednoj zemlji (Saudijskoj Arabiji)".

"Cijeli svijet treba venecuelansku naftu i prirodni gas. Postoji i embargo na iransku naftu. Ako želite da cijene nafte padnu, ukinite sankcije", pozvao je Čavušoglu.

Dana 5. oktobra, Saudijska Arabija, koja predsjeda organizacijom OPEC+, glasala je za smanjenje proizvodnje nafte za oko 2 miliona barela dnevno, a Bijela kuća tvrdi da je ne samo pružila svoju podršku, već je i marljivo radila iza kulisa kako bi osigurala da ih blok sprovodi, vršeći pritisak na druge nacije da se pridruže.


(Mehr News)

Тагови: