Мистериозни тунели су прави пакао

"Четири врсте пакла": Паукова мрежа крије највеће тајне Хамаса - Израелце чека ноћна мора

  • 13.11.2023. 10:04

Kако је почела копнена операција Израела у Појасу Газе, било је јасно да ће армија Тел Авива усмјерити своје нападе на мрачне и мистериозне тунеле Хамаса, који крију највеће тајне ове милитантне организације.

Управо се у тим тунелима налази логистка Хамаса, коју Израел жели да уништи, али отежавајућа околност може бити чињеница да се у тунелима налазе и заробљени Израелци.

Војни стручњаци кажу да би Хамасова обимна подземна мрежа тунела могла да буде ноћна мора војника Израела и упозоравају да се они не шаљу у загушљиве, уске пролазе, у којима је мало кисеоника, али пуно кривина. Многе предности високе технологије које Израел ужива изнад земље нестају када војници оду у подземље.

Члан омиљене

Члан омиљене "Нетфликсове" серије убијен у Појасу Газе

Редовне наочаре за ноћно осматрање не раде, комуникација међу борцима у тунелима ИДФ-а је веома ограничена, а војници морају да понесу сопствене залихе кисеоника, респираторе и хемијске заштитне маске.

„То је као да сте под водом“, рекао је пензионисани генерал-потпуковник америчке војске Марк Шварц, који је водио америчку безбједносну координацију у Израелу и са Палестинским властима од 2019. до 2021. године.

Стручњаци кажу да војници који улазе у тунеле могу брзо да изгубе оријентацију и да неки постану жртве вртоглавице, а пролази могу постати толико уски да је готово немогуће окренути се.

Ово су улази у Хамасове подземне тунеле: Израелска војска објавила шта је открила

Ово су улази у Хамасове подземне тунеле: Израелска војска објавила шта је открила

"Била сам у тунелима, и када једном кренете доле, врло брзо губите сваки осјећај за правац и сваки осјећај за вријеме“, рекла је Дафне Ричемонд-Барак, доцент на израелском Универзитету Рајхман која је основала Међународну радну групу за подземно ратовање и сматра се да је написала најсвеобухватнију књигу на ту тему.

Четири врсте пакла

Према мишљењу експерата, непријатељи Израела користе најмање четири врсте тунела.

Дуж сјеверне границе са Либаном, Хезболах је користио бушилице са дијамантским врхом да исјече пролазе у стене.

На јужној граници, гдје су Израел и Хамас у рату, тунели из Газе у Египат дуго су коришћени за шверц робе. Тунели су коришћени и за нападе на израелска села.

Вјерује се да је лавиринт испод самог Појаса Газе најобимнији, најкомплекснији и најсофистициранији, са дугим пролазима који се крећу цик-цак на различитим дубинама испод земље испод насељених центара.

Убијен командант Хамаса

Убијен командант Хамаса

„Становници Газе користили су тунеле још 60-их година прошлог вијека за кријумчарење, али тада су били кратки и плитки“, каже Џоел Роскин, геоморфолог на израелском Универзитету Бар-Илан и резервни мајор ИДФ-а.

Тло у Гази је идеално за копање бунара, рекао је, што га чини идеалним и за тунеле. Роскин је на почетку рекао да су урушавања тунела била уобичајена, али је Хамас временом научио како да их ојача, почевши прво да користи дрвене даске, а затим металне греде и цемент.

Kлајн је рекао да је, док је био у ИДФ-у, посматрао како се тунели развијају током времена. Тренирао је у плитким тунелима, али је тунел који је његов тим открио који се протеже од Газе до Израела био много дубљи и напреднији, са струјом и интерфонским системом.

"Зелени принц" Палестине: Отац му један од оснивача Хамаса, а он је постао доушник израелских обавјештајаца!

Хамас је први пут користио тунеле за напад на израелске циљеве 2001. године, неколико недјеља након 11. септембра, према свједочењу пред УН, када је експлодирала бомба испод израелске војне станице. Kада су се Израелци повукли из Газе у љето 2005, Хамас је удвостручио развој тунела, према бројним стручњацима. Хамас је преузео владу Газе 2006. До 2014. Хамас је појачао нападе кроз тунеле ископане у Израелу.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.