Ухапшен тинејџер

Чуђење и туга: Посјекао вјековима стар "јавор Робина Худа“

  • Извор: РТС
  • 29.09.2023. 16:18

Енглеска полиција ухапсила је шеснаестогодишњака осумњиченог да је посјекао 300 година стар јавор у Нортамберленду близу остатака Хадријановог зида. То дрво било је једно од најпопуларнијих и најстаријих у Британији, а посебно га је прославио филм са Кевином Костнером "Робин Худ: Краљ лопова“.

Полицајци су ухапсили тинејџера након бурних реакција јавности због уништавања познатог дрвета, које је стајало стотинама година и постало симбол предјела. Дјечак се налази у притвору и чека га саслушање.

Локални становници и надлежни у националном парку кажу да не могу да виде никакву логику у сјечењу вишевјековног јавора који је издржао хиљаде промјена годишњих доба.

Сматра се да је стар око 300 година, а широм свијета је постао познат када се 1991. године појавио у филму "Робин Худ: Краљ лопова“ са Кевином Костнером у главној улози, а послије тога и у споту за пјесму Брајана Адамса (Everything I Do) I Do It for You.

Полиција вјерује да је сјеча намјерни чин вандализма. Увиђај је показао да је дрво посјекао вјешто, оштром моторном тестером, "неко ко је знао шта ради“.

"Ово је свјетски познат симбол, а његова сјеча изазвала је велики шок, тугу и бијес у локалној заједници, а и шире“, навео је Кевин Воринг из полиције Нортамбрије.

Подијељена су мишљења стручњака о томе да ли дрво може да буде спасено, односно да ли ће можда пустити нове изданке сљедеће године.

Џон Паркер из Асоцијације арбокултуре каже за Скај њуз да је тако нешто могуће, али мало вјероватно.

"Са дрветом толико старим и тако великим засјеком, шок ће вјероватно докусурити оно што је остало од њега. Постоји шанса да пусти изданке при дну, али се дрво никада неће опоравити и бити као раније“, наводи Паркер.

Пратите нас и путем Вибера