ATV u Turskoj

Čudo u Kahramanmarašu: Spasioci iz Srpske spasili djevojčicu

  • Извор: АТВ
  • 12.02.2023. 19:08

Nevjerovatan i čudestan dan u razrušenom Kahramanmarašu. Iz ruševina je izvučena desetogodišnja djevojčica. Locirali su je, oko podne po turskom vremenu, spasioci iz Republike Srpske. Momci iz Republičke uprave civilne počeli su da komuniciraju s njom. Bila je tri metra ispod, uspjela je da im kaže da nije priklještena, da pomjera ruke i noge ali i da, pored, leži njena mrtva baka. I tada se, sa spasiocima iz Turske, krenulo u akciju spasavanja. Išlo se zemljanim putem, kopao se tunel do djeteta i nakon tri sata teške borbe izvukli su dijete. Čim je prebačena u vozilo hitne pomoći, nastalo je opšte oduševljenje.

Suze radosnice, zagrljaji, čestitke spasilaca iz Republike Srpske i Turske. Timski rad je spasio dječiji život. 

"Ovo je vrhunac sreće i radosti ljudi iz Republičke uprave kao i kolega iz turskog AFAD-a sa kojima smo radili ovu akciju. Zbog ovoga se živi, zbog ovoga se radi u RUCZ“, rekao je v.d. direktora Civilne zaštite Srpske Milan Novitović. 

Dobre vijesti brzo se šire, a ovakve i trebaju. O velikom podvigu spasilaca iz Srpske čuo je i predsjednik Republike. Odmah se čuo sa spasiocima.

Dodik je spasiocima čestitao i oduševljeno im poručio "Svaka čast!“

Ekipa RUCZ je uglas pozdravila presjednika Srpske.

"Moji junaci, svaka čast!“, ponovio je Dodik.

Doći do djevojčice nije bilo lako. Zgrada u kojoj je živjela imala je sedam spratova. Nevjerovatna priča o šestodnevnom preživljavanju u stravičnim uslovima dobila je srećan kraj. Hrabra djevojčica je čak navodila spasioce i govorila im gdje se tačno nalazi.

"Osnovni nivo komunikacije je minimalan, samo da bi je pronašli u prostoru gdje je, nekih četiri-pet metara u dubinu, pa onda kako je ona rekla lijevo, bila je u polusjedećem položaju, ruke i noge su bili slobodni a tijelo je bilo priklješteno. Uspjeli su da je izvuku u stabilnom je stanju, prevezena u bolnicu, želimo joj brz oporavak i nadam se da ćemo sa njom nekad sresti“, rekao je Novitović.

Nevjerovatan dan u kome se pokazao timski rad i volja da se ne odustaje, čak i kad mnogi kažu da, nakon osam dana, više nema nade da u ruševinama ima preživjelih. Djevojčica koja je danas spašena, dokaz je da nade uvijek ima i da u utakmici protiv smrti, nema odustajanja.  

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.