Издали потјерницу

Да ли ће премијер Естоније бити изручен Русији?

  • Извор: СРНА
  • 15.02.2024. 16:44

Естонски премијер Каја Калас може се суочити са ризиком од изручења када буде путовала у иностранство, јер се налази на листи најтраженијих у Русији, рекао је државни тужилац Естоније Андрес Пармас.

"Уколико нека држава донесе одлуку да не поштује своје обавезе према заштити шефа државе и да се при том позове на споразум о екстрадицији закључен са Русијом, онда једино можемо да се позивамо на закон, али која би била сврха тога", изјавио је Пармас.

Русија издала потјерницу за естонском премијерком!

Русија издала потјерницу за естонском премијерком!

Према његовим ријечима, када Каласова оде са функције премијера, повећавају се ризици повезани са њеним одласцима у иностранство.

Естонско Министарство спољних послова саопштило је јуче да су позвали на разговор вршиоца дужности отправника послова у руској Амбасади Ленара Салимулина због одлуке Москве да на листу најтраженијих стави премијера Кају Калас и државног секретара Тајмара Петеркопа.

Каласова и Петеркоп уврштени су на листу најтраженијих руског Министарства унутрашњих послова. У свом коментару о овој одлуци, портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова је истакла да би требало "одговорити на злочине против сјећања на оне који су ослободили свијет нацизма и фашизма".

Власти Естоније, на челу са Каласовом, објавиле су у августу 2022. године да ће бити уклоњени сви совјетски споменици са јавних простора у тој земљи. Она је те споменике назвала "симболима репресалија" и "извором социјалних тензија".

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска